Slik kan ekspertbistand bli et strategisk verktøy mot sykefravær

Publisert

Foto: Timon Studler

I en tid hvor kampen om arbeidskraften tilspisser seg, og hvert fravær merkes på produktiviteten, er det å holde folk i arbeid et konkurransefortrinn. For å møte denne utfordringen er det avgjørende å ta i bruk målrettede verktøy som kan redusere fraværet og sikre nødvendig arbeidskraft. Ekspertbistand er et slikt verktøy.

Ekspertbistand: Mer enn bare rådgivning

Ekspertbistand er ikke et plaster på såret, men et presist inngrep i sykefraværsutfordringen. Når en ansatt blir borte fra jobb – og fraværet er langvarig eller stadig vender tilbake – kan virksomheten søke ekstern ekspertise. Ekspertbistand innebærer at virksomheten får hjelp fra en nøytral ekspert som har kompetanse på sykefravær og arbeidsmiljø. Eksperten prøver å avdekke mulige årsaker til sykefraværet, og foreslår tiltak som gjør at den ansatte kanskje unngår å bli syk igjen.

Denne nøytrale eksperten har inngående kjennskap til både sykefravær og arbeidsmiljø, og trer inn for å kartlegge årsakene, foreslå målrettede tiltak og bidra til at den ansatte kan vende tilbake eller finne en mer egnet rolle.

Målet er ikke bare å få folk tilbake på jobb, men å sikre at de kommer tilbake til et bærekraftig arbeidsforhold, enten i samme eller en annen funksjon.

Når bør man vurdere ekspertbistand?

Ekspertbistand er særlig aktuelt når sykefraværet ikke har en åpenbar medisinsk forklaring, eller når fraværet er gjentagende. Eksperten skal raskt sette seg inn i situasjonen, forstå bakgrunnen for fraværet og bidra med løsninger som er tilpasset både arbeidstaker og virksomhet.

Hva innebærer ekspertbistand i praksis?
  • Bistå arbeidstaker og arbeidsgiver i en uhensiktsmessig arbeidssituasjon som kan medføre sykefravær, med å se nye muligheter.
  • Gjennomføre en arbeidsplassvurdering.
  • Bistå i saker hvor det kan ligge konflikt eller opplevelse av konflikt til grunn.
  • Bistå når arbeidstaker og arbeidsgiver er rådville, og ikke vet hva mer som kan gjøres.
Et strategisk grep

Prosjektet Arbeidskraftløftet, som er et samarbeid mellom NHO og Nav, viser tydelig at tilgang på arbeidskraft er en av de mest presserende utfordringene for næringslivet. Det er sannsynlig at utfordringene vil bli enda større i årene som kommer. Å redusere sykefravær handler ikke bare om å spare kostnader, det handler om å sikre virksomhetens evne til å rekruttere, beholde og utvikle kompetanse i et presset arbeidsmarked.

Les mer om ekspertbistand her: Ekspertbistand

For en vurdering av om det kan være aktuelt for din bedrift, ta kontakt med Navs arbeidslivssenter i din region:

Oslo: iakompetanse.oslo@nav.no

Vest-Viken: Kontaktskjema for arbeidsgivere

Øst-Viken: Kontaktskjema for arbeidsgivere

Flere tips for å få ned sykefraværet:

  • Få tillitsvalgte og vernetjenesten med i et utvidet partssamarbeid med respekt og forståelse for de ulike rollene i utvikling av eget arbeidsmiljø
  • Trening av ledere til å håndtere sykefraværsproblematikk på en trygg og modig måte
  • Bli enig i partssammensatt gruppe om hvordan dere skal utøve virksomhetens tilretteleggingsplikt og ansattes medvirkningsplikt, samtidig som dere må tenke på forsvarlig og lønnsom drift
  • Jobbe med forankring og oppfølging av punktene ovenfor fra øverste nivå i virksomheten