Ulltøyprodusent på Krøderen styrer mot stadig nye høyder

Publisert

Aclima på Krøderen produserer ulltøy for eksport, men de leverer også klær til Forsvaret.

Aclima på Krøderen produserer ulltøy for eksport, men de leverer også klær til Forsvaret.

Siden mars i fjor har nordmenn gått på tur som aldri før. Etterspørselen etter funksjonelle og praktiske ullklær har eksplodert. Aclima på Krøderen lager produkter av merinoull av ypperste kvalitet. 2020 ble det beste året i bedriftens historie. Og de ligger enda bedre an i år.

Den over 80 år gamle familiebedriften begynner å puste Devold og Ulvang i nakken. Samtidig samarbeider de tre konkurrentene om å feste grepet i Tyskland, hvor de er lærer opp tyskere i å bruke ull.

-Et spennende marked fremover, konstaterer daglig leder Hans Petter Jacobsen.

Ekstrembruk og eventyrere

Aclima utvikler alle sine produkter selv, og selger både til sport og fritid, og til det offentlige. Både Forsvaret, politiet og Sivilforsvaret står på kundelisten. Forsvaret er ifølge Jacobsen den mest krevende kunden du kan ha. Å ha dem som kunde er både et kvalitetsstempel og det forplikter.

-Forsvaret stiller krav både til produktene, produksjonsprosessen og til oss som selskap, for eksempel på bærekraft. Vi jobber hele tiden med å være i front, med å utvikle og forbedre produktene og produktspekteret. Spesielt på nettingundertøyet vårt har vi et fortrinn som selv ikke Kina klarer å gjøre noe med, slår han fast.

Produkter fra Aclima har vært på mangfoldige eksotiske turer, fra Nordpolen til toppen av Mount Everest.

-Merkevarenavnet vårt er nok ikke så godt kjent blant folk flest, men blant ekstrembrukerne er vi velkjente. Jacobsen kan fortelle at de også har et tett samarbeid med eventyrer Lars Monsen, som har en egen kolleksjon hos Aclima.

Lager og logistikk på Krøderen

Antall ansatte er 100, hvorav 10 på Krøderen, 12 i Drammen, en håndfull selgere ute i felten og 70 på egen fabrikk i Estland, hvor produktene sys. Ledelsen og utviklingsavdelingen holder til i Drammen. Lager, regnskap og annen kundeoppfølging på Krøderen. Selv om produksjonen foregår i Estland, sendes alle varer til hovedlageret på Krøderen.

-Fra varemottaket der ble det i fjor sendt ut over 800 000 plagg til kunder nær sagt over hele verden. Så langt i år har vi hatt en ytterligere vekst på 50 prosent sammenlignet med toppåret i fjor, forteller Jacobsen.

Fornybar ressurs

Aclimas produkter er et foredlet, nedbrytbart naturprodukt. Råstoffet er merinoull fra sauer på New Zealand – landet i verden med flest sauer per innbygger. Ull er en fornybar ressurs –sauen klippes og slippes så ut igjen.

Hans Petter Jacobsen forteller at både bedriften og stadig flere av kundene er opptatt av bærekraft og dyrevelferd. Leverandørene er sertifisert, og Aclima har vært «Down Under» for å etterse at dyrene har det bra.

-Vi jobber aktivt for hele tiden å forbedre oss. Holdbarhet og kvalitet går som en rød tråd gjennom alt vi gjør. Enten det er små ting i hverdagen som å kildesortere, reise kollektivt, redusere papirbruk og handle økologisk mat, eller det gjelder større investeringer som å bruke mer miljøvennlig papir på alle våre produkter, å bruke fargerier med egne vannrenseverk og lukkede systemer for å minske utslipp på avfallsvann. Aclima er ISO 14001 sertifisert, og er nøye på at alle eksisterende og nye samarbeidspartnere jobber aktivt med miljø og CSR (Corporate Social Responsibility). De har tett kontakt med sine samarbeidspartnere, hele veien fra ull til ferdig produkt. Hvert produkt har en kode. Det gjør at produktet kan spores gjennom hele prosessen.

EU og offentlige anskaffelser

-Hvilke politiske saker er viktige for Aclima?

-Vi kunne tenke oss medlemskap i EU. Vi møter en del tekniske barrierer når vi skal eksportere, men vi har lært oss å leve med det. Offentlige anbud er en annen problemstilling. Det koker bestandig ned til pris, selv til Forsvaret. Vi produserer bekledning til norske soldater. Jeg tenker at det er greit at vi gjør det selv, fremfor at Kina gjør det, avslutter Hans Petter Jacobsen.

 

Historie: Tekstilproduksjon siden 1939

  • Industrieventyret startet da Eivind Johansen etablerte Tuna Tekstil i Drammen og gikk i gang med å produsere skosåler og ullsåler til bruk i papirindustrien langs Drammenselva. Rett etter 2. verdenskrig kjøpte han sin første strikkemaskin. Snart ble det flere, og bedriften strikket både til egen produksjon og salg.
  • På 70-tallet ble de første ullproduktene presentert for det norske forsvaret, som et alternativ til bomullsprodukter. Da sønnen Jan Eivind overtok driften i 1975, hadde Asia-importen av bomull gjort sitt inntog. Det gjaldt å tenke nytt. I 1994 kjøpte selskapet opp Dovre Fabrikker, som ble videresolgt fire år senere. Et par år senere ble det nye merkevarenavnet Aclima lansert.
  • I dag eies selskapet av andre og tredje generasjon Jan og Lars Eivind Johansen. Begge jobber i bedriften, Jan med produksjon og forretningsutvikling, Lars er salgssjef.
  • Eksportandelen er rundt en tredjedel, i hovedsak til Skandinavia, men selger også til Tyskland, Japan, Korea og Taiwan