Startup virksomheten Völur leverer AI-teknologi til slakterier. Ved å kombinere kunstig intelligens med industrikompetanse forbedrer de effektiviteten i kjøttindustrien. Forretningssiden innebærer å bruke de ulike delene av dyrene «smartere» slik at det blir minst mulig matsvinn og at riktig del av dyret blir brukt til riktig produkt på riktig tidspunkt.
Völur ble startet opp av Robert Ekrem, som har industribakgrunn fra Nortura og NorgesGruppen. Han så et potensiale for at slakteriene kunne drive mer effektivt ved å utnytte dyrene bedre. Sammen med David Moriano og Adrian Diaz, som har tekniske bakgrunner , startet han Völur i 2019. Kundene til Völur er store slakterier i Europa og Nord-Amerika, og på kundelisten er blant annet amerikanske JBS USA og franske Cooperel. Ved å benytte AI-teknologi fra Völur kan slakteriene optimalisere produksjonen og slik lage flere riktige produkter av samme mengde kjøtt, som igjen øker inntektene til slakteriene. Völur benytter data fra slakterier og fabrikker, som sier noe om antall dyr, kjøttype, kjøttprosent, samt retningslinjer for produksjon. Ved å bruke de ulike delene av dyrene smartere slik at de ulike kjøttstykkene brukes til det de er mest egnet til , så vil balansen mellom tilbud og etterspørsel bedres, samt øke verdiuttaket av dyret. Völur har med sin løsning klart å bruke ca. 10 prosent færre dyr og fortsatt levert det samme tilbudet i markedet. Völur estimerer at slike resultater kan tilsvare en like stor reduksjon i karbonutslipp, som utslippet til hele den globale flyflåten.
Völur starter med å forstå, transformere og klargjøre dataen de får fra kunden. Dette er ifølge Völur en kompleks jobb, da dataene kommer fra ulike systemer og har ulike formater. Når dataene er klargjort, kan en AI-modell finne fram til den optimale produksjonsplanen. Dette blir deretter gjort tilgjengelig for kunden gjennom Völurs webapplikasjon, og på bakgrunn av Völurs analyser får slakteriene en produksjonsplan over hvilke kjøttprodukter som skal produseres den enkelte dag.
Dagens praksis i mange slakterier at produksjonsbeslutningene gjøres manuelt. Dette er mye jobb og avhenger av kunnskap fra den enkelte ansatte. En slik produksjonsform er tidskrevende og sårbar. Ifølge Völur så bidrar deres løsninger blant annet til at kundene, som i hovedsak er slakterier, får økt leveringsgrad.
Suksesskriterier for videre vekst
AI-teknologien fra Völur må tilpasses hver enkelt kunde, fordi ulike slaktere har ulike dyr og ulike produksjonsprosesser og forretningsregler. Et stort spørsmål ved oppskalering av kundemassen er; «Hvor mye må modellene tilpasses til ulike virksomheter?» Samtidig er det slik at når Völur vet hvordan et slakteri fungerer, så kan de skalere til andre slakterier ganske raskt. En annen forutsetning for å få økt vekst er at slakteriene har tillit til at produktet Völur leverer vil gi dem en forbedret produksjonsprosess. For Völur er det derfor viktig å finne endringene de kan gjøre som ikke er kostbare, og deretter repetere og finjustere disse prosessene.
Völur AS og AI-teknologi
- Völur har utviklet AI-basert programvare som optimaliserer bruk av slaktet dyr som skal videreforedles.
- På bakgrunn av analyse av slakterienes data på bl.a. antall dyr, kjøttype, kjøttprosent, får slakteriene en produksjonsplan over hvilke kjøttprodukter som bør produseres.
- Dersom slakteriene benytter de ulike kjøttstykkene til det de er mest egnet til, vil det kunne produseres flere produkter gitt lik kjøttmengde.
- Völur har med sin løsning klart å bruke ca. 10 prosent færre dyr og fortsatt levert den samme etterspørselen i markedet.