- Gode nyheter om havbunnsmineraler

Publisert

Viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO. Foto: NHO.

NHO er svært fornøyd med at AP, SP, Frp og Høyre er kommet til enighet om åpning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.

Ap, Sp, Frp og Høyre er etter flere ukers forhandlinger enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen. Norge vil med dette være blant de første landene i verden som åpner for kommersiell gruvedrift etter havbunnsmineraler.

- NHO er svært fornøyd med denne enigheten. Et moderne, bærekraftig og fornybart samfunn krever langt større tilfang av mineraler, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO og legger til: 

- Uten stabil tilgang på mineraler vil det bli langt mer krevende å gjennomføre det grønne skiftet, det vil legge press på industriarbeidsplasser og bremse tilgangen på alminnelig teknologi som vi er avhengige av i våre hverdagsliv. Norge har et godt utgangspunkt for å fremskaffe mineraler både på land og til havs.

Kartlegginger viser flere interessante forekomster og Norge har en verdensledende prosessindustri.

- Norge kan med vår kompetanse og forvaltningstradisjoner ta lederskap og være med på å sette internasjonale standarder for hvordan havbunnsmineraler kan utvinnes med utgangspunkt i sameksistens, gode miljøkrav og hensynet til HMS og sikkerhet for personell sier Hauglie. 

NHO påpeker også betydningen av at en åpningsprosess skjer skrittvis innenfor rammen av sameksistens med andre havnæringer og at det legges inn tydelige forutsetning om at en tillatelse til utvinning ikke skal gis før etter grundige studier og undersøkelser av det aktuelle området hvor miljøkonsekvenser og miljøkrav er vurdert spesifikt. 

- NHO er svært fornøyd med at de fire partiene som nå er kommet til enighet og har hensyntatt dette. Dette bidrar til forutsigbarhet for en viktig oppstartsnæring, sier Hauglie.