NHO har siden 2018 målt befolkningens syn på internasjonalt samarbeid og EØS, og siden 2022 også til EU-medlemskap. I denne kvartalsrapporten – en valgspesial – ser vi nærmere på hvordan velgere fra ulike partier vurderer Norges tilknytning til Europa, og hvordan synet på internasjonalt samarbeid varierer etter geografi, kjønn og alder.
Når Norge går til valg 7. og 8. september, skjer det med økende geopolitisk og økonomisk usikkerhet i bakgrunnen. Hva mener velgerne – og hva forventer de av politikken?
Analysene i rapporten viser blant annet at:
- Støtten til EØS har økt blant velgere i de fleste partier, også markant blant Fremskrittspartiet- og Senterpartiets velgere. Støtten til EØS ser ut til å være bredere politisk forankret og kan skyldes økt bevissthet om avtalens betydning i en tid med økende usikkerhet.
- Det er bred enighet om at internasjonalt samarbeid er viktigere nå enn før. Internasjonal handel vurderes som viktig for lokale arbeidsplasser, særlig langs kysten.
- Velgere fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne er mest positive til både EØS og EU.
- Støtten til EU-medlemskap har økt betydelig siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022 og er høyest blant unge, men kvinner er mer usikre enn menn.
Last ned hele rapporten her