Artificial Intelligence Act
Regelverket regulerer bruken av kunstig intelligens (KI) for å sikre at teknologien utvikles og brukes på en trygg måte.
Regelverket regulerer bruken av kunstig intelligens (KI) for å sikre at teknologien utvikles og brukes på en trygg måte.
Bakgrunn
EUs forordning om kunstig intelligens (AI Act) skal regulere bruken av kunstig intelligens (KI) i EU. Målet med KI-lovgivningen er å sikre at KI-teknologi blir utviklet og brukt på en måte som er trygg og i tråd med grunnleggende rettigheter. Det er flere nøkkelelementer som utgjør kjernen i forslaget, deriblant:
KI-forordningen er en del av EUs bredere strategi for digital transformasjon og har som mål å fremme innovasjon og sikre tillit til kunstig intelligens. Ved å sette globale standarder for utvikling og bruk av KI, håper EU å lede veien for etisk og trygg bruk av kunstig intelligens.
Politisk prosess
Kommisjonen presenterte et forslag til KI-forordningen i april 2021. Kommisjonen foreslo å innføre en teknologinøytral definisjon av KI-systemer i EU-lovgivningen og å vedta et forskjellig sett med KI-regler basert på en risikobasert tilnærming.
Rådet og Europaparlamentet nådde en foreløpig avtale om KI-forordningen den 9. desember 2023.
Parlamentet vedtok forordningen i april, og Rådet i mai. Forordningen ble publisert i EU-tidende 12. juli 2024, og vil derfor tre i kraft 2. august.
EØS-relevans
Forordningen er ikke markert som EØS-relevant fra EUs side, men vurderes som EØS-relevant av norsk embetsverk. EØS-komiteen vurderer nå relevans.