EU vil forenkle regler og redusere rapporteringskrav for bedrifter

Publisert

Europakommisjonen har satt seg mål om å redusere administrative byrder med 25 % i løpet av inneværende periode (2024-2029). Dette skal blant annet skje gjennom ulike forenklingspakker, også kalt omnibus-pakker.

Hva er bakgrunnen for EUs forenklingsagenda?

Draghi-rapporten (nho.no) om europeisk konkurransekraft slo tydelig fast at en stadig opphopning av komplekse regler påvirker Europas konkurransekraft negativt, og begrenser Europas økonomiske potensiale. Det er derfor et behov for å forenkle og harmonisere regelverk, for å gjøre det enklere for medlemslandene å gjennomføre nytt regelverk, og enklere for bedriftene å etterleve kravene. I tillegg til å forenkle eksisterende regelverk, ønsker Kommisjonen også å begrense såkalt 'gold plating', det vil si overoppfyllelse av regler og krav, som blant annet skjer når medlemsland innfører strengere krav og byrder enn det som er forventet i EU-regelverket.  

Som et ledd i den nye Europakommisjonens arbeid med å styrke europeisk konkurransekraft har Kommisjonen derfor varslet at forenkling av regelverk og redusering i administrative- og rapporteringsbyrder vil bli et prioritert arbeid de neste årene. Det er satt et overordnet mål å redusere byrdene med 25% for alle selskaper, og 35% for SMBer. Eurostat anslår at de administrative kostnadene i EU i 2022 lå på 150 milliarder euro, og man vil derfor kunne spare nærmere 37,5 milliarder ved å kutte 25% innen slutten av mandatet. Fremdriften innen forenklingsarbeidet skal blant annet følges opp med årlige fremdriftsrapporter.

Kommisjonen er tydelig på at formålet med forenklingsagendaen ikke er å avregulere, senke høye europeiske standarder eller nedprioritere eller gå tilbake på vedtatte målsetninger. Samtidig krever omstillingene samfunnet skal igjennom betydelige mengder ressurser og kapital, samtidig som det også blir stadig mer konkurranse rundt tilgangen til disse. For at Europa skal lykkes er det derfor avgjørende at regelverket ikke fører til uforholdsmessige byrder, som svekker Europas konkurranseposisjon.

Hva er foreslått så langt og hva kan vi forvente?

29. januar la Kommisjonen frem et konkurransekrafts-kompass (nho.no) som skal sette retning for EUs politikk de neste årene, og bidra til at ny lovgivning bidrar til målsetningen om styrket konkurransekraft. En av de sentrale driverne i dette kompasset er forenkling, og flere av initiativene som varsles omhandler forenkling av eksisterende regelverk. Hvert år legger Kommisjonen frem et arbeidsprogram, hvor de varsler hvilke initiativer de vil legge frem. Arbeidsprogrammet for 2025 har et tungt fokus på forenkling, og hele 11 av 18 lovgivende forslag omhandler forenkling.

For å begrense regulatorisk usikkerhet i påvente av revidert regelverk, anmoder Kommisjonen EUs lovgivende institusjoner, Europaparlamentet og Rådet til å benytte seg av en såkalt 'fast-track'-prosedyre for å vedta forenklingsforslagene raskt.

I februar la Kommisjonen frem de første forenklingspakkene. Den første pakken (omnibus I) gjelder forenkling av bærekraftsrapportering. Den andre pakken (omnibus II) inneholder et forslag til revidering av InvestEU.

Hva er en omnibus-pakke?

En Omnibus er en fellesbetegnelse for et EU-initiativ der flere regelverk endres samtidig. Endringene kan omfatte endringer i direktiver og/eller i delegerte rettsakter. Dette kan gjøres enten ved å endre de eksisterende reglene eller ved å omskrive dem fullstendig. 

Les mer i Kommisjonens pressemelding.

Forenkling av bærekraftsrapportering

EU har de siste årene vedtatt flere regler som pålegger bedrifter å rapportere om ulike elementer ved deres drift og verdikjeder, for å dokumentere at driften ikke ødelegger for hverken klima, miljø eller menneskerettigheter.

Selv om målene er viktige, er det mange som mener at bevisbyrden og ansvaret som ligger hos bedriftene er uforholdsmessig. 26. februar foreslo derfor Europakommisjonen en rekke forenklinger innenfor rapporteringskravene. Et fellestrekk ved forslagene er at små selskaper unntas, og at det blir de største selskapene som blir omfattet av rapporteringskravene.

Ifølge beregninger disse tiltakene estimert til å spare bedrifter rundt € 6,3 milliarder i administrative kostnader, og mobilisere ytterligere offentlig og privat investeringskapasitet på € 50 milliarder. 

Kommisjonen har foreslått føgende endringer:

Klikk på lenkene for å lese mer om hva som er foreslått under hver rettsakt.

Hva er neste steg i den politiske prosessen?

Alle lovforslagene skal nå legges fram for Europaparlamentet og Rådet for behandling og vedtak. I tråd med meddelelsen om forenkling og implementering publisert 11. februar 2025, oppfordrer Kommisjonen de lovgivende institusjonen, Europaparlamentet og Rådet, til å prioritere denne omnibuspakken.

Hvor kan jeg lese mer?

NHOs danske søsterorganisasjon, Dansk industri har utarbeidet en detaljert oversikt over hva som er foreslått. Den kan du lese her.

NHOs europeiske organisasjon, BusinessEurope, har utarbeidet en detaljert oversikt med 68 forslag over regelverk som bør forenkles i løpet av de neste årene.

Hva kan vi vente av videre forenkling fremover?

I løpet av 2025 venter vi også forenklingspakker som omhandler:

  • Tredje omnibuspakke på landbruk
  • Fjerde omnibuspakke på mid-caps
  • Femte omnibuspakke på forsvar
  • Forenklingspakke på digitalt regelverk
  • En Industrial Decarbonisation Accelerator Act (IDAA)
  • European Business Wallet
  • Revidering av offentliggjøringsforordningen (SFDR)
  • Revidering av verdipapiriseringsforordningen (securitisation framework)
  • Revidering av EUs kjemikalieregelverk (REACH)
  • Nye regler om narkotikaprekursorer, altså stoffer som kan konverteres til ulovlige narkotiske stoffer

Samtidig er det varslet at ytterligere forenklingsforslag vil være prioritert i Kommisjonens arbeid de neste årene.