Forenkling av bærekraftsrapportering (CSRD)

Publisert

Hva innebærer dagens regler?

Reglene skal holde selskaper ansvarlige for menneskerettsbrudd og miljøskader i leverandørkjedene deres. CSRD er en oppdatering av regnskapsdirektivet i EU og regulerer hva bedrifter må fremsette av informasjon. Direktivet er EØS-relevant og vil gjelde for norske bedrifter.

Kort sagt går reglene ut på at en del større foretak skal rapportere årlig om bærekraftsforhold. Reglene definerer hva bærekraftsforhold er, hva man nærmere skal rapportere om og hvordan man skal rapportere. Rapportering skal dessuten bekreftes av revisor.

Les mer om bærekraftsrapportering her (arbinn.no).

Hva vil endres?

Opprinnelig skulle direktivet tre i kraft i 2026. Nå foreslås det å utsette med to år, noe som vil si at næringslivet ikke vil behøve å rapportere før i år 2028. Med dette får selskapene bedre tid til å forberede seg på de nye reglene. Grensen for hvilke selskaper som vil omfattes av direktivet heves slik at det kun er bedrifter med mer enn 1000 ansatte (opprinnelig var dette 250) og enten €50 millioner i omsetning eller en balanse på mer enn €25 millioner må rapportere. Det tilsvarer 20 % av europeisk næringsliv.

Hva er status?

Torsdag 3. april stemte Europaparlamentet for Kommisjonens forslag om utsettelse av virkningsdato for rapporteringskravene i bærekraftsdirektivet (CSRD).

Mandag 14. april ble forslaget formelt vedtatt av Rådet.

Onsdag 16. april ble "stop-the-clock"-direktivet publisert i EU-tidende, og trådde i kraft torsdag 17. april. Det betyr at virkningsdatoen for kravene utsettes med to år for 'second and third wave'-selskaper som omfattes av direktivet. Disse selskapene er nå altså rapporteringspliktige fra henholdsvis 2028 og 2029.

Hva skjer videre?

Utsettelsen betyr at flere selskaper nå får et regulatorisk pusterom i påvente av at Rådet og Europaparlamentet forhandler seg frem til en enighet om de konkrete endringsforslagene i omnibus I.

Både Parlamentet og Rådet begynte sine interne diskusjoner rundt "innholds-omnibusen" i april.

Parlamentet:

I Parlamentet er det Committee on Legal Affairs (JURI) som har ansvar for omnibusen på bærekraftsrapportering. Svenske Jörgen Warborn fra Moderaterna (EPP) er utnevnt til å være rapportør. Franske Pascal Canfin (Renew), svenske Tomas Tobé (Moderaterna / EPP), tyske Gaby Bischoff (S&D) og nederlanske Lara Wouters (S&D) er også med å forhandle parlamentets posisjon.

Det jobbes nå med en såkalt draft report i Europaparlamentet, og den tentative datoen for å votere over Parlamentets posisjon er den andre plenumsuken i oktober (20-23 oktober 2025).

Rådet:

Medlemslandene hadde frist fredag 2. mai for å komme med sine kommentarer og refleksjoner til et første kompromissforslag fra det polske formannskapet.

Hva med 'Wave 1-selskapene som allerede må rapportere under CSRD?

Det forventes at Kommisjonen vil legge frem en delegert rettsakt i løpet av de neste månedene for å håndtere selskapene som allerede rapporter for året 2024, og som blir møtt med innfasing av ytterligere krav fra og med neste år.

Revidering av European Sustainability Reporting Standards (ESRS)

Kommisjonen har bedt The European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) har blitt om å revidere og forenkle ESRS, og det forventes at EFRAG vil legge frem et forslag til dette i løpet av høsten 2025.

NHO deltar i denne prosessen gjennom BusinessEurope.