The European Chips Act
Rammeverket er etablert for å redusere avhengighet av utenlandske leverandører av halvledere, blant annet ved å mobilisere store investeringer i europeisk produksjon.
Rammeverket er etablert for å redusere avhengighet av utenlandske leverandører av halvledere, blant annet ved å mobilisere store investeringer i europeisk produksjon.
Kommisjonen la 8. februar 2022 fram en forordning for å øke motstandsdyktigheten i EUs økosystem for halvledere, og øke deres globale markedsandel. Forordningen ble presentert av Kommisjonen 24. februar 2022. Parlamentet og Rådet ble enige i løpet av sommeren 2023, og forordningen ble deretter publisert den 18. september 2023.
Forordningen etablerer et rammeverk av tiltak for å styrke Europas halvlederøkosystem. Rammeverket er basert på tre søyler:
Søyle 1: "Chips for Europe Initiative", som støtter bygging av storstilt teknologisk kapasitet og innovasjon på tvers av EU. Tiltakene under dette initiativet vil primært bli implementert gjennom Chips Joint Undertaking, det vil si det endrede og omdøpte fellesforetaket for viktig digital teknologi (derfor forslaget til en rådsforordning, se nedenfor).
Søyle 2: et rammeverk for å forenkle implementeringen av prosjekter som forsøker å sikre EUs forsyningssikkerhet, ved å tiltrekke investeringer og øke produksjonskapasiteten, via såkalte "først-i-sitt-slag" integrerte produksjonsanlegg (vertikalt integrerte produksjonsanlegg) og åpne EU-støperier (som tilbyr sin produksjonskapasitet til andre industriaktører).
Søyle 3: en koordineringsmekanisme mellom medlemslandene og Kommisjonen for overvåking av halvlederforsyningen og kriserespons til halvledermangel, estimere etterspørsel, forutse mangler, utløse aktivering av en "krisesituasjon" og handle gjennom en dedikert verktøykasse med nødtiltak. Kommisjonen kan pålegge foretak å oppgi informasjon om produksjonskapasiteter m.m., og integrerte produksjonsanlegg og åpne EU-støperier til å akseptere en bestilling av kriserelevante produkter (‘prioritert ordre’), eller handle som en sentral innkjøpsenhet for å kjøpe kriserelevante produkter.
Et Europeisk Halvlederråd, bestående av representanter fra medlemsstatene og ledet av en representant fra Kommisjonen, skal gi råd til Kommisjonen.
Forordningen er markert som EØS-relevant fra EUs side. Forordningen er nå til behandling i EØS-EFTA-statene.