Bærekraftsløftet Møre og Romsdal

Bærekraftsløftet Møre og Romsdal er et treårig prosjekt som er finansiert av NHO, LO, KS, Møre og Romsdals, Sparebanken Møre, Sparebank 1Nordmøre, DNB og Sparebankstiftelsen.

Arbeidet med bærekraftsmålene i regionen ble godt forankret gjennom U4SSC-kartleggingen i 2021. Denne dannet også grunnlag for Bærekraftsfylket og deres seks satsningsområder. Bærekraftsløftet vil jobbe sammen med fylkeskommunen og andre aktører om initiativ på disse områdene.

Jon-Kristian Rydningen er fra oktober 2023 ansatt som prosjektleder, og har kontorsted på Framtidslaben på NMK i Ålesund. Bærekraftsløftet skal jobbe regionalt, og vil være aktivt til stede i alle deler av regionen.

Pågående prosjekter for Bærekraftsløftet Møre og Romsdal
  • Læring for Næring: I regi av KS inviteres kommunene i Møre og Romsdal til et læringsnettverk over fire samlinger i 2024 med fokus på bærekraftig næringsutvikling i kommunene. Bærekraftsløftet bistår i fasiliteringen av samlingene og etterarbeidet.
  • Kraftløftet: Kraftløftet er et samarbeid om en kartlegging av kraftsituasjonen i Norge, mellom NHO og LO. Nasjonalt er Norge på vei mot kraftunderskudd i 2028. Møre og Romsdal er eneste region utenom Oslo/Akershus med kraftunderskudd i dag, der regionen må dekke 1/3 av kraftforbruket gjennom import. Bærekraftsløftet skal jobbe for mer konstruktiv dialog rundt situasjonen og aktuelle tiltak for å forbedre situasjonen de neste 10 årene.
  • The North West: En bærekraftfestival som arrangeres i Ålesund 29.-30. april 2024. Bærekraftsløftet skal fasilitere et side-arrangement for næringslivet med fokus på regionale sosiale utfordringer og hvordan bedrifter kan jobbe mer målrettet med sosialt entreprenørskap.
  • Offentlige anskaffelser: Fra 2024 vil offentlig anbud måtte vektlegge miljø 30% vurderingen. Det er knyttet usikkerhet til gjennomføringen av dette i praksis både hos kommuner/offentlig og hos næringslivet. Bærekraftsløftet og Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) vil samarbeide for å avdekke behov for samarbeid og synergier som effektiviserer anbudsprosessene. Det offentlige kjøper inn for NOK750 mrd. årlig, og er et uvurderlig verktøy i omstilling av samfunn og næringsliv.
  • Andre initiativ der Bærekraftsløftet bistår: Kurs i bærekraftige forretningsmodeller i regi av UNGC, næringskartlegging og industrielle symbioser i regi av MRFK og IN.

Les mer om Regionalt samarbeid for FNs bærelraftsmål på NHO Viken Oslos nettside