1 av 5 bedrifter rammet av dataangrep

Publisert

Regiondirektør Tone Grindland oppfordret bedriftene til å ta cybersikkerhet på større alvor på Dagsrevyen denne uken.

Det er grunn til å være mer på vakt enn før. Ferske tall viser at 18 prosent at medlemmene er rammet av dataangrep eller andre hendelser tilknyttet datasikkerhet de siste 12 månedene.

-Digitale trusler er blitt en del av hverdagen til norske bedrifter. Alt som er digitalisert kan hackes, og det gjør bedrifter svært sårbare, sier regiondirektør Tone Grindland.

Vår siste medlemsundersøkelse viser at:

  • 18 prosent av bedriftene har opplevd dataangrep eller andre hendelser tilknyttet datasikkerhet de siste 12 månedene. 
  • Særlig gjelder dette bedrifter med flere enn 50 ansatte. Her er tallet 35 prosent, mens det er 20 prosent i bedrifter med 11-49 ansatte og 9 prosent av de med færre enn 9 ansatte. 
  • Tall fra Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) peker på at digitale trusler vil fortsette å vokse i årene fremover. I tillegg til det vi frykter er store mørketall. 

-Våre tall framstår som høye, men vi frykter også mørketall i angrep eller forsøk på angrep som ikke blir oppdaget. Det er også grunn til å tro at slike angrep vil bli mer vanlig fremover. Derfor bør bedriftene legge til rette for gode sikkerhetsrutiner og beredskapsplaner for digital sikkerhet, sier Grindland.

Flere nylige angrep

Flere og flere tar dette innover seg og bygger opp bedre digital sikkerhet for sin bedrift. I lys av nylige dataangrep som mot Amedia, Nortura og Choice Hotels ser flere et behov for å styrke sikkerheten. 

-NHO oppfordrer næringslivet til å sikre at man har god digital beredskap og ikke tar lett på trusselen. Undersøkelsen viser at 1 av 10 bedrifter ser på digitale trusler som ikke eksisterende, men sannheten er at enhver bedrift med digitale systemer er et mulig mål og man må planlegge deretter, sier Grindland.

På Dagsrevyen 21

Denne uken fortalte Grindland om dette på Dagsrevyen 21 sammen med daglig leder Frode Severinsen i Byggefirma Kjellesvik og Severinsen AS.

Innslaget kan du se her:

https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen-21/202201/NNFA21011822/avspiller