1 av 5 står utenfor arbeidslivet

Publisert

Daniel Mellegaard Lien, til venstre, er rådgiver for inkludering i Aker Solutions. Han fortalte om Akers erfaringer, sammen med Elisabeth Skjæveland Thunshelle, HR-ansvarlig hos Figgjo. Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, til høyre. Foto: NHO Rogaland

Hvordan kan vi bidra til at flere kommer seg ut i jobb?

19 prosent, eller nesten 1 av 5, mellom 20 og 66 år står helt utenfor arbeidslivet i Rogaland. Bare i Stavanger er det ca. 17.000 personer.

Samtidig som 1 av 5 står utenfor arbeidslivet, er det mange bedrifter og bransjer som melder om stor mangel på folk og kompetanse.

Hvordan har det blitt slik? Og hva kan vi gjøre for å endre det?

Det var tema da NHO Rogaland og Nav sammen arrangerte frokostmøte. Bedrifter i regionen var invitert for å lære mer om hva de kan gjøre for å rekruttere blant alle dem som står utenfor i dag - og for å høre om hva NAV kan bidra med i en slik rekruttering.

Noen bedrifter har lykkes godt med denne rekrutteringen - blant dem porselensfabrikken Figgjo og verftet til Aker Solutions i Eigersund. Begge bedriftene var med på møtet for å inspirere andre bedrifter.

Både Figgjo og Aker Solutions rekrutterer jevnlig blant gruppen som i dag står utenfor arbeidslivet. Det gir stor verdi, både for bedriften og den som blir ansatt eller prøvd seg i arbeidlsivet. Begge bedriftene skryter av samarbeidet med Nav.

− Vi er opptatt av inkludering og mangfold i norsk arbeidsliv, og å få inn folk fra Nav er også et viktig inkluderingstiltak. Aker Solutions er en unik bedrift i den forstand at vi ikke bare må finne erfaring, men også kan bygge erfaring via voksenopplæring, kunne Daniel Mellegaard Lien i Aker Solutions fortelle. 

Hos Figgjo har de rekruttert blant dem som står utenfor i flere år - og har gode erfaringer.

− Vi driver med intern opplæring av ansatte hos Figgjo. Det er så viktig å ha en jobb å gå til, og det kan jo bli som en slags familie, fortalte Elisabeth Skjæveland Thunshelle, HR-ansvarlig hos Figgjo. 

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, påpekte at slike situasjoner er vinn-vinn for alle.

− Det er stor kompetansemangel i norsk arbeidsliv. To av tre bedrifter sier at de mangler folk. Flertallet av kommunene vil ha flere utenfor arbeidslivet grunnet aldrende befolkning. Klarer vi å få 10.000 personer av trygd, er det sju milliarder spart for samfunnet. Å være en del av fellesskapet har også stor betydning for de som står utenfor arbeidslivet, mente Grindland.

Du kan lese mer om temaet hos Dagsavisen/Rogalands Avis: Å få inn ansatte via Nav er et viktig tiltak for inkludering og mangfold. Det mener to bedrifter med gode ordninger for å få inn flere av dem som står utenfor arbeidslivet.