-Sykt irriterende at jentene ikke er med

Publisert

- Det er sykt irriterende at det bare er menn som utvikler teknologiprodukter.  Men det er bare som kan gjøre noe med det. 10. klassingene i Bergen er samstemt, enige og engasjert i tema Jenter & Teknologi.

Førti jenter og like mange lysende mobiltelefoner.
Det pågår nemlig en digital dektektivjakt via mobiltelefonene.
Det er Tenkeline Websteppe som er «savnet».  Helt siden 11. august har ingen sett eller hørt fra henne. Nå har jentene fra 10. klasse på Hop og Storetveit skoler i Bergen har fått i oppgave å finne spor etter Tenkeline på sosiale medier og lokaliserer hvor hun befinner seg.

4_edit.jpg
Fingrene løper raskt og effektivt over telefon-tastaturet. Jentene samler poeng via hint og oppgaver.  Konkurransen er i gang – det er første gruppe som finner ut hvor Tenkeline nå befinner seg som vinner dagens premie. Og dette har jentene god kompetanse på.
I løpet av sekunder har de funnet en konto på Instagram.  Derfra går ting lettere.  Det ligger jo masse digitale spor etter den «savnede» Tenkeline på sosiale medier. En hashtagg her og et google-søk der er alt som skal til. Både Facebook, Twitter, Instagram, Tik-Tok og andre medier blir raskt gjennomsøkt med gode resultater.
I løpet av noen minutter har jentene fra Storetveit skole avslørt at Tenkeline befinner seg i Bergen, de vet navnet på hunden, hvor hun var på ferie i sommer og til og med fødselsdatoen hennes.

-Hvordan fant dere ut fødselsdatoen? Det var jo ikke oppgaven, spør en av rådgiverne fra Webstep litt forundret.
 –  Det var jo enkelt.  Vi bare søkte vie Facebook-profilen til «moren», svarer jentene helt naturlig, - like overrasket over spørsmålet.

Jenter og Teknologidagene 2021
Jentene deltar på bedriftsbesøk som en del av årets «Jenter og Teknologi» dager.
Det er UX-designerne i Webstep som har laget dagens oppgave.
Hensikten er å vise hvor mye informasjon som er tilgjengelig om oss og hva denne kan brukes til.

- Når vi skal løse fremtidens problemer og utfordringer er det viktig at hele befolkningen er med på laget.  Vi kan ikke nøye oss med bare halvparten, sier rådgiver i Webstep Cathrine Frøysdal.
Sammen med et team av tek-jenter er Webstep en av bedriftene som i dag har åpnet dørene for 9. og 10. klassinger i vår region.  For å vise dem hvilke muligheter som finnes, hva teknologi kan brukes til og ikke minst legge et godt kunnskapsgrunnlag for jentene som skal velge utdanningsretning om bare noen måneder.
- Jeg håper dere vil vurdere teknologi.  Vi kan love både spennende jobb, god lønn og gøye utfordringer, sier Cathrine.
10_edit.jpgDet hjelper på interessen blant jentene at de får teste ut ting i praksis.
Både digital dektektivjakt, VR-briller og bidra til utviklingen av en applikasjon for en ekte kunde (!) står på dagens agenda.

Det nytter å informere
Informasjon om mulighetene som ligger i teknolgifag i passe store mengder, kombinert med praktiske oppgaver og diskusjon er oppskriften.
Dagen før har elevene vært på en to timer lang live-sending direkte i klasserommet sitt.
Her har rollemodeller og unge tek-jenter beskrevet sin hverdag og fortalt om sine jobber.
Tema engasjerer og skaper god debatt blant 14 og 15-åringene.

Flere av jentene som besøker Webstep har en ting til felles; 
Et sterkt ønske om en hverdag som ikke er ensformig og kjedelig.  Og jentene vil utgjøre en forskjell.

-Det er bare vi som kan endre at store deler av teknologibransjen i dag er styrt av menn som er voksne og kjedelige, forklarer jentene.
Etter en dag hos Webstep er de motivert og inspirert.
- Jeg er mer motivert for å kanskje velge noe i denne retning etter å ha hørt på det de sa. 
Det er jo så mange muligheter med teknolgi.
Jeg kan jobbe både i media, klesbransjen, design og olje og gass.  Jeg har nok ikke tenkt godt nok over hvordan all teknologien henger sammen og påvirker oss, sier 14-åringen ettertektsomt.
Det er bare måneder igjen til hun skal velge studieretning.  Det er mange valg å ta og mye informasjon som skal tenkes over før søknadsfristen.
8_edit.jpg
- Før denne dagen trodde vi kanskje dette var mest for guttene.  Men det er nok sånn at jentene ikke blir godt nok sett og anerkjent i dette faget, mener jentegruppen som nå diskuterer ivrig.
Jentene må også bli sett og være med på utviklingen.
Det er urettferdig at mange av tjenestene og produktene er laget av og for menn.
-Det er faktisk sykt irriterende, hevder de samstemt.  Men er også enige om at det kun er de selv som kan påvirke og endre denne teknologibransjen framover.

__________________________________________

Dette er Jenter og Teknologi:
Norske bedrifter rapporterer om et stort behov for teknologer.
Tekniske fagarbeidere, ingeniører og realister er etterspurt.  Og kvinneandelen innenfor disse fagområdene er svært lag.
For å sikre bred og god tilgang til kompetanse jobber NHO, NITO, Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering sammen for å få flere jenter til å søke teknolgiutdanning.
Årets bedriftsbesøk skal gi jentene inspirasjon og vise hvilke muligheter som finnes innen realfag og teknologi.
Prosjektet har som mål å øke kvinneandelen på tekniske fag, fagskoler, høyskoler og universitet.

Bedrifter over hele landet har i dag åpnet dørene for landets 9. og 10. klassinger.  Her har elevene møtt inspirerende forbilder, deltatt i workshops, fått omvisninger og ikke minst fått informasjon og inspirasjon til teknologiutdanning.

Mer info på Jenterog teknologi.com