Webinar: Er din virksomhet klar for kunstig intelligens?

Foto: Preben Torgalsbøen
Gikk du glipp av NHO og Teknas webinar 25. april om "Kunstig intelligens i din virksomhet: Hvor starter du, og hva bør du tenke på?"
Foto: Preben Torgalsbøen
Gikk du glipp av NHO og Teknas webinar 25. april om "Kunstig intelligens i din virksomhet: Hvor starter du, og hva bør du tenke på?"
Nøkkelen til suksess er ikke teknologien alene – det er menneskene!
På webinaret fikk vi oppskriften:
Vil du gjøre KI til en naturlig del av virksomheten din?
Opptaket av webinaret kan du se her: Kunstig intelligens i din virksomhet: Hvor starter du, og hva bør du tenke på?
Det kom inn flere spørsmål som det ikke ble tid til å besvare i selve sendingen. Nå har våre eksperter besvart noen av de gjenstående spørsmålene.
Hvordan kan bedrifter sikre at de følger lover og regler når de bruker KI?
Virksomhetene bør kartlegge relevant lovverk og sørge for juridisk og teknologisk kompetanse i alle faser av KI-bruken. Lovgivning er stort sett teknologinøytral, så eksisterende lover som regulerer virksomheten vil gjelde, også dersom man tar i bruk KI i sin drift. Hvis man skal ta i bruk et verktøy som i stor grad baserer seg på teknologi som er ny og ukjent for virksomheten, kan det være lurt å søke juridiske råd og støtte.
Bruk av KI innenfor såkalte “høyrisiko-områder” vil reguleres av EUs KI-forordning (som er planlagt innlemmet i norsk rett i 2026). Det vil blant annet inkludere KI-systemer som brukes til biometrisk identifikasjon (med visse unntak), i kritisk infrastruktur, i utdanning, i rettshåndhevelse, demokratiske prosesser og til rekruttering. Ved innføring og bruk av KI-verktøy som innebærer behandling av personopplysninger, må man følge Personvernforordningen GDPR. Det innebærer at man må ha en databehandleravtale med eksterne leverandører av verktøy og vurdere konsekvensene for personvernet. Datatilsynet gir veiledning om hvordan en slik vurdering kan gjennomføres.
Hvordan skrur man av læringen av KI-verktøyet?
Mange KI-verktøy har funksjoner for å deaktivere lagring og læring, da garanterer flere leverandører at informasjonen ikke brukes videre. Sjekk innstillingene, og velg "opt-out" for datainnsamling eller læring hvis tilgjengelig. Hvis du for eksempel bruker ChatGPT finner du innstillingene slik: klikk på profilikonet øverst i høyre hjørne, gå til Innstillinger, under Datakontroller finner du alternativet “Forbedre modellen for alle På/Av”.
Men husk, hvis du skal legge inn konfidensiell virksomhetsinformasjon i en språkmodell bør bedriften ha egen avtale med leverandøren for å få garantier for beskyttelse av informasjonen!
Når og i hvor stor grad bør tekst laget av/ved hjelp av KI merkes som dette?
Per i dag finnes det ingen juridiske krav til merking av KI-generert innhold, men det er likevel god praksis å merke tekst eller annet innhold når den er brukt i informasjonsformidling eller offentlig kommunikasjon for å sikre åpenhet og tillit.
EU sin KI-forordning vil implementeres i Norge i løpet av 2026 og vil komme med flere krav til merking av KI-innhold. Det kreves blant annet tydelig merking der det er direkte interaksjon mellom mennesker og kunstig intelligens.
Hvordan unngår man at KI skaper en følelse av overvåkning eller tap av autonomi blant ansatte? (påvirkning på ansatte)
Det er viktig at ansatte føler seg hørt og ivaretatt ved implementering av ny teknologi. Vær åpen og involver ansatte i størst mulig grad, sørg for god dialog og en felles forståelse av formålene og systemene som skal tas i bruk. Det er viktig at arbeidsgivere følger reglene for involvering av tillitsvalgte i arbeidsmiljøloven og tariffavtaler. De gode strukturene for medvirkning og medbestemmelse vi har i norsk arbeidsliv kommer godt med.
Hvordan kan bedrifter utforme retningslinjer som balanserer innovasjon og regulering av KI-bruk blant ansatte?
Virksomheter bør utvikle retningslinjer for bruk av kunstig intelligens blant ansatte for å spre kunnskap og redusere risiko. Retningslinjene bør ta inn over seg at det finnes noen fallgruver som bør unngås, nevne godkjente systemer, systemer som ikke skal brukes, men også skape rom for eksperimentering innen trygge rammer.
Hva er konsekvensene hvis KI gjør feil – og hvem har ansvaret?
Ansvaret ligger nå hos virksomheten som bruker løsningen, ikke teknologien selv. Det er derfor viktig med bevisst bruk og menneskelig tilsyn. EUs KI-forordning (som ennå ikke er implementert i Norge) legger plikter på både selskapene som utvikler KI-løsninger og virksomhetene som tar dem i bruk.
Hvordan holder vi kontrollen og transparensen i løsninger som tar autonome valg?
EUs KI-forordning stiller ganske utfyllende krav til KI-systemer som innebærer en høy risiko for individer eller samfunnet. Det stilles blant annet krav til teknisk dokumentasjon, risikovurderinger, testing, kontinuerlig monitorering og logging av modeller, åpenhet om data brukt til trening av modellen og diverse krav for avdekking av algoritmisk skjevhet. Dette er alle tiltak for å sikre kontroll, åpenhet og forklarbarhet i KI-modeller.
Har du flere spørsmål, ta kontakt med: