NHOs medlemsundersøkelse: Fremtidsutsiktene er forbedret, uendret i februar

Publisert

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Moment studio.

NHOs medlemsundersøkelse i februar viser uendret markedsituasjon blant medlemsbedriftene sammenlignet med januar. Markedsutsiktene for de neste seks måneder har forbedret seg. Likevel venter et flertall fremdeles svakere situasjon de neste 6 månedene. Bare i NHO Transport, Sjømat Norge og i Abelia svarer et flertall av bedriftene at de venter bedrede markedsutsikter fremover.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 1. til 7. februar. 3197 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 21 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 25 prosent oppga situasjonen som dårlig. I januar oppga like stor andel at situasjonen var god, mens 26 prosent oppga situasjonen som dårlig.

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed på marginen uendret på -4 prosent i februar.

  


Markedsutsiktene bedret seg siden januar, men et flertall venter fremdeles forverring fremover. Kun 16 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 30 prosent som venter forverring. I januar var andelen henholdsvis 12 og 37 prosent.

Nettobalansen for utsiktene forbedret seg dermed fra januar til februar fra -26 prosent til -14 prosent.

- Selv om aktivitetsveksten er svak, ser det ut til at kampen mot den høye prisveksten er i ferd med å vinnes. Sentralbankene rundt oss har begynt å signalisere rentekutt, og etter hvert vil vi se det samme her hjemme. Det kan forklare hvorfor fremtidsoptimismen nå er på vei opp sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Fremdeles stor strekk i laget blant NHOs landsforeninger 

Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i NHO Transport, Offshore Norge og i Sjømat Norge, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen og Norges Bilbransjeforbund. 9 av 15 landsforeninger har et flertall som vurderer situasjonen som god.

Kun tre landsforeninger har et flertall som venter bedret markedssituasjon de neste 6 månedene – NHO Transport, Sjømat Norge og Abelia.

  
Fremdeles overvekt av pessimister i alle fylker 

Det er en overvekt av respondenter som oppgir nåsituasjonen som dårlig i 12 av 15 fylker. Situasjonen er best i Rogaland og i Troms. Dårligst er situasjonen i Innlandet og i Akershus.

 
Foruten Troms har alle fylker overvekt av pessimister som venter forverring fremover. Samtidig er utsiktene forbedret i 14 av 15 fylker siden januar. Pessimismen er størst i Vestfold og i Innlandet, og minst er den i Troms og i Rogaland.