Hvorfor trenger Norge et arbeidskraftløft?
Arbeidskraften er vår aller viktigste ressurs. – Arbeidsformuen utgjør to tredjedeler av vår nasjonalformue, og den må forvaltes best mulig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Arbeidskraften er vår aller viktigste ressurs. – Arbeidsformuen utgjør to tredjedeler av vår nasjonalformue, og den må forvaltes best mulig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
NHOs medlemsundersøkelse for desember viser uendret markedsituasjon blant medlemsbedriftene sammenlignet med i november. Markedsutsiktene er svakt forverret fra allerede svake nivåer. Det er fremdeles store næringsvise forskjeller i både situasjonsoppfatning og utsikter.
NHOs medlemsundersøkelse for november viser noe bedre markedsituasjon og markedsutsikter blant medlemsbedriftene. Men det er store næringsvise forskjeller i situasjonsoppfatning og utsikter.
Dyrtid og rentehopp har tynget forbruk og investeringer de siste par årene, og i år anslås aktivitetsveksten i fastlandsøkonomien til 0,6 prosent, om lag på linje med fjoråret. Fremover ligger det imidlertid an til et mildt oppsving. Det skyldes at inflasjonen har kommet ned og utsikter til rentekutt på nyåret. Det vil gi økt kjøpekraft og løfte forbruket de neste årene, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.
Bedre stemning, men fortsatt laber vekst. - Vi forventer svak aktivitetsvekst i år. Til tross for dette, holder kapasitetsutnyttingen, både her hjemme og hos Norges handelspartnere, seg relativt høy. Arbeidsledigheten har steget mindre enn man kunne frykte, og det har tatt tid å få prisveksten ned.
Hvilket vendepunkt? - Noe markant vendepunkt er vanskelig å lese ut av våre tall. Etter et fjorår preget av stagnasjon både i Norge og hos mange av våre handelspartnere, er det utsikter til litt vekst i år, men svakere enn det som skal til for å ta unna veksten i arbeidstilbudet, slik at ledigheten vil øke, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?