NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 29. april til 7. mai. 2 967 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 23 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 22 prosent oppga situasjonen som dårlig. I april oppga 24 prosent at situasjonen var god, mens 21 prosent oppga at situasjonen var dårlig.
Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed marginalt svekket fra 3 prosent i april, til 1 prosent i mai.
Markedsutsiktene er om lag uendret fra april. 16 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 21 prosent som venter forverring. I april var andelen positive og negative svar henholdsvis 17 prosent bedring, og 21 prosent forverring.
Nettobalansen for utsiktene svekket seg dermed litt, fra -4 prosent i april til -5 prosent i mai.
- Med den betydelige usikkerheten som vedvarer i det handelspolitiske landskapet er det ikke særlig overraskende at utsiktene holder seg på svake nivåer. En betydelig andel av eksporten til USA er fisk, og at Sjømat Norge nå har større andel pessimister enn byggenæringen er et tydelig tegn på denne usikkerheten, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Fortsatt stort sprik blant NHOs landsforeninger
Det er fremdeles næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge, NHO Mat og Drikke, og i NHO Reiseliv, mens NHO Byggenæringen, NHO Elektro og NHO Logistikk og Transport har størst overvekt av bedrifter som vurderer situasjonen som negativ.
Sjømat Norge er landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er også svake i NHO Byggenæringen og i NHO Elektro. Best er utsiktene i NHO Reiseliv, NHO Mat og Drikke og i Offshore Norge.
- Ikke overraskende ble det ikke noe rentekutt i mai heller. Flesteparten av bedriftene leverer til hjemmemarkedet og for disse bedriftene er trolig utsikter til høye renter lenger en viktig bidragsyter til at både situasjon og utsikter ikke kommer opp igjen fra de svake nivåene, avslutter Dørum.
Mer enn halvparten av fylkene har overvekt av fremtidspessimister
6 av 15 fylker har et flertall som oppgir situasjonen som god. Situasjonen er best i Rogaland, i Troms og i Nordland. Dårligst er situasjonen i Finnmark, Østfold og i Vestfold.
Utsiktene har svekket seg i 9 av fylkene. I mai har 10 av fylkene overvekt av bedrifter som venter forverring fremover. Pessimismen er størst i Buskerud, Trøndelag og i Østfold, mens optimismen er størst i Troms, Nordland og i Vestland.