NHOs medlemsundersøkelse: Utsiktene forbedret i juli

Publisert

NHOs medlemsundersøkelse for juli viser noe forbedring i markedssituasjonen. Utsiktene har styrket seg og viser like stor andel optimister og pessimister. Det er fremdeles store næringsvise forskjeller.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 30. juni til 8. juli. 1 850 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 24 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 20 prosent oppga situasjonen som dårlig. I juni oppga 23 prosent at situasjonen var god, mens 21 prosent oppga at situasjonen var dårlig.  

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed noe forbedret fra 2 prosent i juni, til 4 prosent i juli.

 

Markedsutsiktene er også forbedret i juli. 17 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 17 prosent som venter forverring. I juni var andelen positive og negative svar henholdsvis 13 prosent bedring, og 20 prosent forverring.  

Nettobalansen for utsiktene har dermed styrket seg til nøytrale, fra -7 prosent i juni til 0 prosent i juli. 

- Etter flere måneder hvor andelen pessimister har økt, har fremtidstroen tatt seg noe opp igjen i juli. Bildet er likevel ganske svakt. Rentekuttet fra Norges Bank i juni har trolig vært en bidragsyter til litt færre skyer på himmelen for mange bedrifter som lever av innenlandsk etterspørsel sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.   

Fortsatt stort sprik blant NHOs landsforeninger 

Det er fremdeles betydelige næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge, NHO Transport og Offshore Norge, mens NHO Byggenæringen skiller seg ut med størst overvekt av bedrifter som vurderer situasjonen som dårlig. Fremtidsutsiktene for byggenæringen har derimot bedret seg den senere tiden. 

- Byggenæringen har dobbelt så mange fremtidsoptimister som i juni. Boligbyggingen har tatt seg noe opp den senere tiden, fra svært lave nivåer, og lavere renter vil stimulere boligbyggingen ytterligere fremover. Rentekuttet har derfor blitt særlig godt mottatt i denne næringen, fortsetter Dørum. 

Sjømat Norge er landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er også svake i Offshore Norge og i NHO Geneo. Best er utsiktene i NHO Transport, NHO Reiseliv og i NHO Logistikk og Transport. 

- Våren har vært preget av stor handelspolitisk usikkerhet, og selv om denne uken ikke bød på noen nye amerikanske tolløkninger for norsk eksport, har månedene vi har bak oss illustrert at usikkerheten trolig vil vedvare. Det store flertallet av norsk næringsliv leverer varer og tjenester for innenlandsk forbruk, og blir ikke i direkte forstand påvirket av endrede handelsforutsetninger. Det ser vi også i resultatene i undersøkelsen hvor de fleste landsforeninger jevnt over vurderer markedsutsiktene ganske likt som de gjorde i mars, fortsetter Dørum. 

Denne gangen har vi også spurt bedriftene om de planlegger å øke eller redusere investeringer og handel med ulike handelspartnere de kommende to årene. Blant bedriftene som har handel med- eller investeringer i utlandet, er det nå langt færre som ønsker å handle med- og investere i USA sammenlignet med da vi sist stilte spørsmålet i desember (25 % økning og 19 % venter reduksjon, mot henholdsvis 37 % og 10 % i desember). Samtidig er det større appetitt for økonomisk engasjement med både EU/EØS (43 % økning og 7 % reduksjon nå vs. 38% / 8% i desember) og Kina (23% økning og 8% reduksjon vs. 25% / 17%).   

-Resultatene viser at det for mange har blitt mindre attraktivt å handle med USA. Usikkerheten svekker markedsutsiktene betydelig for bedriftene som opererer i dette markedet, noe vi ser blant annet i bedriftene i Sjømat Norges vurdering av markedsutsiktene fremover. Sjømat Norge peker seg ut med en betydelig større andel pessimister enn tidligere. 8 prosent av norsk vareeksport går til USA, og mye av dette er sjømat avslutter Dørum. 

Større fremtidsoptimisme i et flertall av fylkene 

8 av 15 fylker har et flertall som oppgir nåsituasjonen som god. Situasjonen er best i Rogaland, Troms og i Vestland. Dårligst er situasjonen i Buskerud, Innlandet og i Østfold.

I juli er fremtidsoptimismen forbedret i 12 av de 15 av fylkene.  8 fylker har overvekt av pessimister. Pessimismen er størst i Finnmark, Innlandet og i Buskerud, mens optimismen er størst i Troms, Rogaland og i Oslo.