Stor mangel på folk og kompetanse i Rogaland

Publisert

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, på besøk hos rørleggerbedriften Midbøe sammen med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Midbøe har ansatt fem jenter på lærlingkontrakt. Stadig flere jenter velger rørleggeryrket.

Bedriftene i Rogaland skriker etter flere folk og mer kompetanse. Det er gode nyheter for unge som skal ut i arbeidslivet.

I en årlig gjennomgang av kompetansebehovet i Norge, sier et stort flertall av bedriftene at de ikke får tak i kompetansen de trenger:

  • 62 prosent av bedriftene i Norge mangler folk og kompetanse.
  • I Rogaland er tallet enda høyere: 67 prosent.
  • Det er spesielt stor mangel på personer med ingeniørutdanning, IKT og de fleste typer håndverkere.

- For bedriftene er dette ikke noe bra. Mangler du folk og kompetanse, kan du gå glipp av oppdrag, og det kan bli vanskeligere å henge med i den grønne og digitale omstillingen som nå skjer, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

Hun oppfordrer derfor alle dagens unge til å velge seg en utdanning som samfunnet trenger framover.

- Vi trenger at så mange som mulig kommer seg motivert gjennom skolen, vi vil ha behov for alle som en i framtiden, sier Grindland, og påpeker at vi heller ikke kan lene oss på arbeidsinnvandring i like stor grad framover.

- Også i Europa sliter de med det samme som oss.

Fredag 23. februar var Grindland på besøk hos rørleggerbedriften Midbøe sammen med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Her fikk de treffe fem jenter som alle har valgt å utdanne seg til å bli rørleggere - et fag som blir stadig mer populørt blant jenter. 

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener det er viktig å vise hvor attraktivt yrkesfag er.

– Det er viktig å vise hvor mange muligheter yrkesfag faktisk har. Også er vi helt avhengige av bedrifter som har et godt miljø for lærlingene og tilbyr dem arbeidsplass etterpå, sier hun til NRK.
 
Du kan også lese om besøket hos dem fem rørleggerlørlingene i Sandnesposten.
midb.jpg