Kommisjonen vedtar nytt rammeverk for statsstøtte – Clean Industrial State Aid Framework (CISAF)
25. juni vedtok Kommisjonen et nytt rammeverk for statsstøtte, Clean Industrial State Aid Framework (CISAF), for å fremskynde utrullingen og utbygging av ren energi, industriell avkarbonisering og ren teknologi. CISAF er en del av Clean Industrial Deal (CID) som ble lagt frem 26. februar 2025, og har blant annet som formål å øke tilgangen til rimelig og ren energi og øke etterspørselen og tilbudet av ren teknologi. For å oppnå målene i Clean Industrial Deal, er det nødvendig med betydelige investeringer, hovedsakelig fra private kilder, men også med offentlig støtte der det er nødvendig.
CISAF gir medlemslandene mulighet til å støtte investeringer og mål i tråd med EU-reglene for statsstøtte, for å bidra til en konkurransedyktig, motstandsdyktig og avkarbonisert industri i EU. Rammeverket vil være gyldig til 31. desember 2030 og erstatter det midlertidige krise- og overgangsrammeverket (TCTF) fra 2022.
Rammeverket forenkler statsstøttereglene på fem hovedområder:
- Utbygging av fornybar energi og lavkarbonbrensel.
- Midlertidig prisavlastning på strøm for energiintensive brukere.
- Avkarbonisering av eksisterende produksjonsanlegg.
- Utvikling av produksjonskapasitet for ren teknologi i EU.
- Reduksjon av risiko for investeringer i ren energi, avkarbonisering, ren teknologi, energiinfrastruktur og prosjekter som støtter sirkulær økonomi.
Kommisjonen har også laget en oversikt over støttemuligheter gjennom CISAF.
Nedenfor følger en ikke-utfyllende oppsummering utført med hjelp av kunstig intelligens (KI).
1. Utrulling av fornybar energi og lavkarbonbrensel
Bakgrunn og behov
For å redusere avhengigheten av fossilt brensel og oppnå lavere og mer stabile energipriser, er det nødvendig å akselerere utrullingen av fornybare energikilder og lavkarbonbrensel. Dette inkluderer sol- og vindkraft, samt hydrogen og andre lavkarbonbrensel.
Støtteordninger
Kommisjonen etablerer støtteordninger for å fremme investeringer i produksjon av fornybar energi og lavkarbonbrensel. Disse ordningene dekker investeringer i produksjon av fornybar energi som sol- og vindkraft, lagring av energi, og produksjon av lavkarbonbrensel som hydrogen. For eksempel kan medlemslandene gi støtte til investeringer i produksjon av fornybar energi, inkludert RFNBOs (Renewable Fuels of Non-Biological Origin), lagring av bioenergi og elektrisitet, og termisk lagring.
Krav og betingelser
For å sikre at støtten er effektiv og målrettet, må medlemslandene oppfylle visse krav og betingelser. For eksempel må støttede prosjekter være fullført og operative innen 48 måneder etter tildeling. I tillegg må medlemslandene sikre at støtten ikke fører til uforholdsmessig konkurransevridning.
2. Midlertidig prisavlastning på strøm for energikrevende forbrukere
Bakgrunn og behov
Energikrevende industri i Europa opplever høyere strømpriser enn ikke-europeiske konkurrenter, noe som kan føre til at de flytter produksjonen utenfor EU. For å forhindre dette og samtidig oppmuntre til investeringer innen grønn teknologi, kan medlemslandene gi midlertidig prisavlastning på strøm.
Støtteordninger
Medlemslandene kan gi midlertidig prisavlastning på strøm for virksomheter i sektorer som er spesielt utsatt for internasjonal konkurranse og avhengige av elektrisitet. Dette tiltaket er ment å forhindre at disse industriene flytter produksjonen ut av Europa på grunn av høye energikostnader, og samtidig oppmuntre til investeringer i grønn teknologi.
Krav og betingelser
For å sikre at støtten er målrettet og effektiv, må medlemslandene oppfylle visse krav og betingelser. For eksempel må støtten være begrenset til sektorer hvor risikoen for utflytting er betydelig, og støtten må ledsages av investeringer som bidrar til den grønne overgangen.
3. Avkarbonisering av eksisterende produksjonsanlegg
Bakgrunn og behov
For å redusere klimagassutslipp og forbedre energieffektiviteten i industrien, er det nødvendig med investeringer i avkarbonisering av eksisterende produksjonsanlegg. Dette inkluderer også støtte til materialeffektivitet og sirkulær økonomi.
Støtteordninger
Kommisjonen etablerer støtteordninger for å fremme investeringer som reduserer klimagassutslipp fra industrielle aktiviteter eller forbedrer energieffektiviteten. Dette inkluderer støtte til bedre utnyttelse av råmaterialer, og styrking av sirkulær økonomien og bioøkonomien, som kan bidra til å redusere utslipp og styrke Europas konkurransekraft.
Krav og betingelser
For å sikre at støtten er effektiv og målrettet, må medlemslandene oppfylle visse krav og betingelser. For eksempel må støttede prosjekter levere direkte utslippsreduksjon eller energibesparelser som tilsvarer minst 80 % av de forventede reduksjonene eller besparelsene.
4. Utvikling av produksjonskapasitet for ren teknologi i EU
Bakgrunn og behov
For å sikre tilstrekkelig produksjonskapasitet for ren teknologi, er det nødvendig med investeringer i produksjon av ren teknologi, og nødvendige innsatsfaktorer og komponenter. Dette inkluderer produksjon av solcellepaneler, vindturbiner, batterier og elektrolysører.
Støtteordninger
Kommisjonen etablerer støtteordninger for å fremme investeringer i produksjon av ren teknologi og komponenter. Disse ordningene dekker investeringer i produksjon av sluttprodukter og hovedkomponenter for ren teknologi som solcellepaneler, vindmøller, batterier og elektrolysører.
Krav og betingelser
For å sikre at støtten er effektiv og målrettet, må medlemslandene oppfylle visse krav og betingelser. For eksempel må støttede prosjekter være fullført og operative innen 48 måneder etter tildeling, og støtten må ikke føre til uforholdsmessige konkurransevridninger.
5. Risikoavlastning for investeringer i ren energi, avkarbonisering, ren teknologi, energiinfrastruktur og prosjekter som støtter sirkulær økonomi
Bakgrunn og behov
For å tiltrekke private investeringer til prosjekter innen ren energi og avkarbonisering, er det nødvendig med risikoavlastende tiltak som garantier og støtteordninger. Dette skal bidra til å sikre at nødvendige investeringer finner sted og at prosjektene blir økonomisk levedyktige.
Støtteordninger
Medlemslandene kan tilby risikoavlastende tiltak for å tiltrekke private investeringer til prosjekter innen ren energi, avkarbonisering, ren teknologi, energiinfrastruktur og prosjekter som støtter sirkulær økonomi. Disse tiltakene kan inkludere egenkapital, lån og garantier til dedikerte fond eller spesialformålsselskaper.
Krav og betingelser
For å sikre at støtten er effektiv og målrettet, må medlemslandene oppfylle visse krav og betingelser. For eksempel må støtten være begrenset til prosjekter som bidrar til å oppnå målene i "The Clean Industrial Deal", og støtten må ikke føre til uforholdsmessig konkurransevridning.