EUs digitale strategi er utformet for å sikre at den digitale transformasjonen gagner både individer og næringsliv, og samtidig bidrar til å oppfylle målet om et Europa uten netto utslipp innen 2050.
Kommisjonen har døpt dette tiåret Europas digitale tiår. Det er avgjørende for Europa å bygge opp sin digitale motstandskraft, sette standarden, istedenfor å tilpasse seg standardene til andre – med et spesielt fokus på områdene data, teknologi og infrastruktur1.
Dette notatet omtaler en rekke EU-lovforslag og -initiativer som er sentrale for den digitale utviklingen i Norge, EU og resten av verden. Målet er at dette notatet skal gjøre det enklere for alle lesere å navigere i det omfattende landskapet i EU, og få kortfattet informasjon om de forskjellige lovforslagene. Flere av sakene som er beskrevet her, er i prosess i EU og EFTA. NHO oppdaterer dermed denne siden jevnlig.
A European Strategy for Data
Strategien har som mål å skape et indre marked for data som skal sikre EUs konkurranseevne og datasuverenitet.
Strategi for Cybersecurity
Strategien har som mål å sikre et sikkert som beskyttelser rettighetene til EUs borgere.
Strategi for kunstig intelligens (KI)
Den europeiske KI-strategien har som mål å gjøre EU til et verdensledende knutepunkt for utvikling og bruk av KI.
Digital Services Act
Forordningen om digitale tjenester (DSA) har som mål å skape et tryggere digitalt rom som beskytter brukernes grunnleggende rettigheter. Sammen med Digital Markets Act (DMA) skal reglene sørge for like konkurransevilkår for digitale tjenester.
Digital Markets Act
Forordningen om digitale markedet (DMA) har som mål å skape et tryggere digitalt rom som beskytter brukernes grunnleggende rettigheter. Sammen med Digital Services Act (DSA) skal reglene sørge for like konkurransevilkår for digitale tjenester.