Julebrev fra NHO Arktis

Publisert

2020 skulle være starten på et tiår der Nord-Norge skulle blomstre. Den 12.mars gikk det opp for oss at opptakten skulle gjøre det mer enn verre for oss. For klokka 14 denne dagen ble landet vårt stengt. Koronaen sørget for at bedrifter måtte lukke dørene og at ansatte fikk et permitteringsvarsel i handa. I løpet av få timer måtte hele landets næringsliv forberede seg på å håndtere en krisesituasjon ingen hadde drømt om selv den mørkeste natt.

Også hos NHO Arktis måtte alle andre planer legges bort. Med fortvilte medlemmer på telefonen, skjønte vi kjapt at den nye ukjente situasjonen måtte være vårt fokus. Jeg er svært stolt over den innsatsen som de ansatte i NHO Arktis har lagt ned for medlemmene våre siden den skjebnesvangre dagen i mars. Og jeg er ganske sikker på at folk flest har fått øynene opp for kraften som ligger i NHO i løpet av dette året. Vi har fått vist at verdien av å stå sammen i arbeidslivet har vært avgjørende for å finne de gode løsningene for landet. Dette har særlig handlet om smitteverntiltak og kompensasjonsordninger. Da situasjonen krevde det, stod partene i arbeidslivet side om side. Arbeidsgivere og arbeidstakere søkte det seriøse fellesskapet da krisen rammet. Det gode samarbeidet NHO og LO har sammen myndighetene viste seg å ha enorm betydning. Tilliten er styrket i det norske samfunnet.

Kartet viser vei

 For NHO skulle 2020 egentlig handle mest om lanseringen av «Veikartet for framtidens næringsliv». Og planen ble lansert, selv om denne begivenheten naturlig nok kom i skyggen av koronakrisen. Veikartet er jobbet frem i samarbeid med næringslivet og har en tydelig bestilling: Vi her nord må skape mange tusen nye lønnsomme arbeidsplasser, faktisk 30 000 innen 2030, for at Norge fortsatt skal være økonomisk bærekraftig for neste generasjon. Det er en formidabel oppgave som må løses, til tross for krisen som koronaepidemien har satt oss i. NHO mener privat sektor må vokse for å få dette til. Her kommer de nye løsningene, den nye teknologi og de nye markedsmuligheter.

Allerede før koronakrisen var det mye som tydet på at Norges «gullalder» var tilbakelagt. Aldring og lavere vekst tilsa at vi trengte ny jobb- og verdiskaping for å kunne opprettholde velferden fremover.

Næringslivet kan bidra til å skape de mange lønnsomme jobbene Norge trenger. Bedriftene er ryggraden i det norske velferdssamfunnet. De gir levende lokalsamfunn med private arbeidsplasser, tjenestetilbud og velferd for innbyggerne. I en mer uforutsigbar verden i stadig raskere endring må vi styrke hele næringslivet slik at vi får mange bein å stå på.

Klima- og miljøutfordringen krever også en storstilt innsats, og de store løftene må skje i fellesskap. Gjenoppbygginga etter korona bør stimulere til utvikling og bruk av ny teknologi, til omstilling til et samfunn med lavere utslipp, høyere ressurseffektivitet og mer sirkulære verdikjeder. Lykkes vi med å legge til rette for det, så kan bedriftene gå foran for å skape de løsningene vi trenger.

Kun et lønnsomt næringsliv vil klare å finne løsningene for en bærekraftig fremtid. En fremtid vi kan være stolt av å tilby kommende generasjoner med en velferdsstat som er sosialt, miljømessig og økonomisk bærekraftig.

Den nye tiden

I noen dager fremover kan vi forhåpentligvis ta en pust i bakken og nyte tid sammen med mennesker vi setter pris på.  Foran oss har vi et nytt og ubrukt år som skal fylles med både hardt arbeid og gode stunder.  Det blir forhåpentlig året «etter korona», selv om konsekvensene vil følge oss i lang tid. I tillegg er 2021 også et valgår. Mitt ønske for det nye året er at valget vil preges av det viktigste vi står overfor nå - å gjenreise næringslivet, skape jobber og få flere i arbeid.

Vi i NHO Arktis ønsker alle en riktig jul og godt nytt år!