Året som gikk

Publisert

Geiranger. Foto: NHO

NHO Møre og Romsdal hadde et aktivt og innholdsrikt år i 2024, med flere viktige initiativer og arrangementer for og med næringslivet i regionen. Her er noen høydepunkter:

Medlemsvekst og engasjement

Ved utgangen av 2024 hadde NHO Møre og Romsdal 1947 medlemsbedrifter, som til sammen representerte 34 684 årsverk. I løpet av året ble det registrert 1208 nye årsverk. I løpet av året har vi besøkt mange av våre bedrifter i ulike bransjer, fra nord til sør i fylket. Det har vært inspirerende og lærerike, og det er viktig for oss å se hvilke saker som opptar våre medlemsbedrifter.

En rekke rekke møter og konferanser har også blitt avholdt gjennom året, blant annet Næring i Nordvest, og den regionale årskonferansen i Ålesund med temaet "Lederskap og løsninger". Den samlet over 100 næringslivsledere.


Ny regiondirektør og lansering av ambassadører

I februar 2024 fikk vi ny regiondirektør, da Lene Trude Solheim tiltrådte etter Espen Remme. Hun kom fra rollen som administrerende direktør i Næringsforeningen i Ålesundsregionen.

Vi lanserte også vårt ambassadørprogram. Å være en NHO-ambassadør betyr å være en synlig bedriftsleder utad i samfunnet. Åtte næringslivsledere fra ulike bransjer er med.

Næringspolitiske initiativer

Vi løftet flere næringspolitiske saker i løpet av året. Ett tema var kraftsituasjonen i fylket, som er svært dyster. Gjennom Kraftløftet, et samarbeid med LO, adresserte vi den negative kraftbalansen i regionen, som er den største i Norge etter Oslo og Akershus. Mål med initiativet er å sikre tilstrekkelig krafttilgang for å støtte næringsutvikling og det grønne skiftet.

Kampen mot formueskatt har også vært en viktig sak. NHO Møre og Romsdal har vært en aktiv stemme mot formueskatten, som hemmer investeringer og vekst i små og mellomstore bedrifter.


Kompetanse og arbeidskraft 

En viktig tematikk for NHO Møre og Romsdal er tilgang på kompetanse for arbeidslivet i regionen. Vi bidrar blant annet gjennom å være representert i Yrkesopplæringsnemnda i Møre og Romsdal og i styret til Ungt Entreprenørskap.  Vi fikk også være med i juryen til fylkesfinalen for ungdomsbedrifter i Ålesund. Her imponerte flere ungdomsbedrifter med sine innovative ideer og løsninger, noe som viser regionens sterke entreprenørånd.

Sammen med Nav ble initiativet Arbeidskraftløftet satt i gang for å øke tilgangen på kompetent arbeidskraft i fylket. Det er beregnet at det mangler over 3200 arbeidstakere, spesielt innen helserelaterte yrker og håndverksfag, samt at mange i arbeidsfør alder av ulike grunner står utenfor arbeidslivet. Prosjektet fortsetter i 2025.

Nysgjerring på mer?

Dette var en liten smakebit av aktiviteten til NHO Møre og Romsdal i løpet av året, ta gjerne en nærmere titt på vår årsberetning for å lese mer om vårt innholdsrike år.