Kjetting i 300 år

Nyhet, NHO Vestfold og Telemark

Publisert

Gode verdier styrer hverdagen i alle ledd hos Nøsted &

Nøsted & kobler lokal og global ingeniørkunst og produksjonskapasitet gjennom åtte selvstendige firmaer og brands som Trygg, Igland og Fram. Dette er navn man i tre hundre år har forbundet med kjetting. I dag er selskapet ledende fagmiljø for sikkerhet og fremkommelighet i krevende natur- og arbeidsmiljøer

«Hjulkjetting står for femti prosent av omsetningen og 70% selges til USA. Vi er sårbare for valutasvingninger og handelsrestriksjoner og har opplevd koronatiden som krevende, men jeg tror vi kommer styrket ut av denne tiden og unngår oppsigelser. Vi styrer mot normalt» sier markedssjef i Nøsted & AS, Kjetil Aukland.

Kristin Saga, Regiondirektør i NHO Vestfold og Telemark likte godt det hun hørte da hun møtte Aukland i Kragerø forrige uke. Her var også salgssjef Bjørnar Pedersen og produksjonssjef Preben Nilsen i Fram, og med i følget var Janna Pihl fra Kragerø Næringsforening, ordfører i Kragerø Grunde Wegar Knudsen og varaordfører Jan Petter Abrahamsen.

Nøsted & AS har i dag kunder fra oppdrettsnæringen, offshore og industri i tillegg til bedrifter knyttet til vei- og anlegg, landbruk og skogsdrift. Bilprodusenter kommer til Nøsted & for å bruke bedriftens i testfasiliteter for herding og varmebehandling, et tilbud som er svært unikt. 

«Vi jobber kontinuerlig for å utvikle oss og utnytter krisetiden til å komme endret og forbedret ut etterpå til en ny normal. Vi konkurrerer ikke primært på pris, men på vårt omdømme og vår kvalitet, og på skreddersøm. Vi opererer internasjonalt og har rask leveransetid. Det tar i dag seks måneder å få produkter fra Kina, - vi leverer på tre til fire uker! Det skal være enkelt å handle med Nøsted &», forklarer Aukland.

Nøsted & hadde gode innspill til NHO Vestfold og Telemark og gjestene som var på besøk. Blant temaene som ble drøftet var digitalisering og «Industri 4.0», med bærekraftsmål i fokus. Samarbeid med andre er avgjørende i arbeidet med grønn omstilling, og viktige partnere for Nøsted & - er Sintef, Raufoss, og Mammo.

Et annet tema er jobben med å rekruttere kompetente fagfolk. «Kommunene og fylket må bli et mer attraktivt som bo- og arbeidsmarked. Så får heller bedriftene lokalt konkurrere om dem etterpå». Nøsted & har kanskje framstått som ingeniørtunge og produksjonsorienterte bedrifter, men nå beveger de seg mot å bli mer markedsorienterte og synlige og ønsker å ta samfunnsansvar i arbeidet med å synliggjøre egne kommuner og fylker som attraktive steder å etablere seg. Nettverket for ledere og ansatte skal utvides og flere leverandører er et ønske. Nøsted & har en tydelig posisjon i verdikjeden, men vil mer enn gjerne slippe til andre.

Hos Fram i Kragerø utvikles engineeringsprodukter, teststasjoner, sikringsutstyr, taljer, lastesurring, ståltau, kjettinger, koblingselementer, beslag og ståltau, - for å nevne noe fra katalogen.  

I Grimstad ligger Igland. Alt man kan montere på en traktor, kan Igland levere. Kjettinger, vinsjer, vedkløyvere, traktorskjær, snøfresere og deler til løft for rundballer, tømmer og storsekker. Gründeren bak bedriften mottok i sin tid Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid! I dag tilbyr Igland også tjenester som varmebehandling og pulverlakkering.

I Mandal ligger hovedkontoret til Nøsted& AS, i tillegg til Trygg, som produserer kjettinger og fiberslynger til transport, traktorer og mindre kjøretøy, anlegg og skogsmaskiner. Trygg er det eldste av selskapene i Nøsted & og ledes i dag av Merethe Nøsted Von Zernichow, fjerde generasjon Nøsted. Samlet sett jobber det om lag 400 personer i konsernet og selskapet har også lokasjoner i Litauen, USA og Canada.

Les mer om Nøsted &