Benkemøte med innleie, formueskatt og grønn omstilling på agendaen

Publisert

-Havbruksnæringen er en viktig næring for kysten. Ikke bare skapes det store verdier her, men det sikrer aktivitet og arbeidsplasser i hele regionen.Disse arbeidsplassene står i fare dersom vi får skatteregler som gjøre det vanskeligere for oss å drive.

Det sa daglig leder Erik Osland fra Osland Havbruk i møte med stortingsrepresentanter fra Hordaland og Sogn og Fjordane.
Sammen med styret i NHO Vestlandet var han invitert til å møte stortingsrepresentantene fra regionen tirsdag kveld.

Bakgrunnen for Osland sitt innlegg, er Støre-regjeringens budsjett der det ligger til rette for at bedriftseierne kan vente en vesentlig økning i formueskatten. 

- For oss vil dette i praksis si at vi får en dobling av det beløpet vi må ta ut av bedriftene våre, som skal brukes til å betale formueskatt.  Jeg skulle gjerne ha re-investert i bedriften og brukt midlene til å utvikle selskapet, sa Osland.
erik osland_1.jpg

Konsekvensen for mange familie-eide havbruksselskap vil være store. Kanskje til og med katastrofale. Endringene i formuesbeskatningen ikke bare være utfordrende, men vil kunne bli et «være eller ikke være» for bedriftene, sier Osland som etterlyser at det legges til grunn et fornuftig skjønn ved fastsetting av skatt på konsesjoner og at det i tett samarbeid med næringen lages gode modeller for likebehandling av konsesjonene.

På tirsdagens møte får han gehør fra representantene fra regionen.

-Det er viktig å sikre ivaretakelse av lokalt eierskap. Vi har ingen ønsker om å gjøre noe som forhindrer dette, sa Senterpartiets representant Nils T. Bjørke.
På tvers av partilinjene var det enighet om at det vil ta tid å finne løsninger som sikrer at beskatning kan gjøre s på en god måte, men signalene etter gårsdagens møte er at det er politisk vilje til å finne gode løsninger i tett dialog med næringen.


Tiltak for reiselivet

Temperaturen steg også flere hakk da næringslivet presenterte status-rapport fra Vestland.
Sølvi Solmunde fra Clarion Hotel Admiral beskrev reaksjoner og effekter på reiselivsbransjen etter innstrammingene som ble varslet i forrige runde.
- Frykten for at vi nå nok en gang mister verdifull arbeidskraft og kompetanse er stor, sa Solmunde.
En samlet benk fra regionene er tydelig på at dette er et felles tverrpolitisk ansvar, og ser viktigheten av å få på plass ordninger så snart som mulig.
Både lønnsstøtteording, kompetansjonsordninger og redusert arbeidsgiverperiode er tiltak som virker raskt og effektivt.

Grønn omstilling

elinor på benkemøte.jpg

Viktigheten av at det offentlig bevisst bruker sin innkjøpsmakt, gjennom for eksempel å sikre anbud på null-utslipps hurtigbåter, og gjerne med en 30 prosent vekting av klima implementert.
Også ladeinfra-struktur for større kjøretøy og en styrking av grønt landtransportprogam stod på agendaen.

Med et bredt spekter av eksempler, belyste også våre medlemmer viktigheten av å beholde dagens regelverk for innleie og midlertidige ansettelser.
Både utbygging av fiber, forskning, oljeservice, bygg og anlegg- og selvsagt bemanningsbransjen tegnet bedriftene et tydelig bilde av de alvorlige konsekvensene det kan få dersom det gjøres innstramminger eller endringer i dagens regelverk.

- Et klart og tydelig budskap, kommenterte representantene som takket for at NHO løfter et omstridt tema og viser bredden i konsekvensen som kan komme.