Frykter massive permitteringer i reiselivet

Publisert

8 av 10 reiselivsbedriftene forventer å måtte permittere ansatte om kort tid som følge av koronaviruset, viser en fersk undersøkelse NHO har gjennomført.

-Aldri før under pandemi-perioden har vi sett så stor frykt for massepermitteringer.
Tallet var ikke så høyt i mars 2020 engang, så dette gir grunn til alvorlig bekymring, mener regiondirektør i NHO Vestlandet Helene Frihammer.

I et dialogmøte med reiselivsbransjen torsdag ettermiddag kom det fram at flere store aktører i Bergensområdet allerede har valgt å sende ut permitteringsvarsel til sine ansatte.
Over 50 ulike reiselivsaktører kom med ramsalt kritikk mot både regjering og helsemyndigheter.


-Vi opplever måten nye retningslinjer ble lansert på som et hån mot bransjen, og mener det viser grunnleggende mangel på respekt. Det er ikke mulig for bransjen å forholde seg til så korte frister, store variasjoner i retningslinjer og manglende ordninger for kompensasjon, sier flere av deltakerne på dialogmøte.

Bedriftene frykter de langvarige konsekvensene av de varslede permitteringene.
I en periode der næringen har et stort og udekket kompetansebehov vil permitteringer gjøre det utfordrende å gjenreise etter denne perioden.

- Det haster med å få tydelige svar fra regjeringen om lønnsstøtte.  En ordning med lønnsstøtte vil fungere godt som strakstiltak og gjør av mange kan unngå permitteringer.
For å hindre en situasjon med massepermitteringer nå før jul, er det avgjørende at dette kommer på plass så snart som overhodet mulig, sier Frihammer.

I tillegg til lønnsstøtte peker næringen på at en nasjonal kompensasjonsordning må på plass og være godt dekkende. Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må tilbake til tre dager og videreføring av utsatte skatter og avgifter er nødvendig for denne bransjen.


Utfordrende også innenfor transport
Det er ikke bare i reiselivet det er stor frykt for permitteringer.  Til sammen svarer 61 prosent av virksomhetene knyttet til transport at de nå står i fare for å måtte stenge ned.

- Vi ser også at det er de minste bedriftene som opplever situasjonen mest dramatisk sier Frihammer.
Det er kritisk for de som har færre enn 9 ansatte hos seg. I denne gruppen svarer 40 prosent at de vil permittere sine ansatte om kun kort tid.
I Vestland svarer 33 prosent av næringslivet at de frykter permitteringer snarlig dersom det ikke kommer sikre ordninger på plass.