- Hjelp til de mest utsatte bedriftene

Publisert

Bedriftene kan søke om en direkteoverføring som dekker deler av strømregningene de neste månedene. Det kan sikre både arbeidsplasser og livsverk for bedriftene i Vestland som akkurat nå har det svært vanskelig, sier regiondirektør Helene Frihammer.

Regjeringen la fredag formiddag fram en ordning for strømstøtte til næringslivet.

Etter at det er lagt inn direkte tilskudd til noen av de bedriftene som er hardest rammet av ekstreme strømpriser, stiller NHO seg bak modellen som et første skritt på veien for å avhjelpe en svært krevende situasjon.

-Bedriftene kan søke om en direkteoverføring som dekker deler av strømregningene de neste månedene. Det kan sikre både arbeidsplasser og livsverk for bedriftene i Vestland som akkurat nå har det svært vanskelig, sier regiondirektør Helene Frihammer.

Frihammer mener de mest utsatte bedriftene vil får hjelp av modellen som er presentert i dag.
NHO har gjennom sommeren og høsten hatt tett dialog med regjeringen for å få til en direkte tilskuddordning. 

- I NHO har vi gjennom hele denne perioden vært tydelig på at bedriftene trenger en målrettet og direkte tilskuddsordning. At det i tillegg kommer en lånegarantiordning og støtte til ENØK-tiltak vil kunne bidra til å sikre likviditet og kutt i energibruk og -kostnader for mange bedrifter fremover.
Dette er ikke en ordning som vil være perfekt for alle. Det viktigste nå er uansett at vi har fått en ordning som vil virke raskt. Spesielt små og mellomstore bedrifter vil nå få bistand.

-Vi har fått gjennomslag for at noen av bedriftene som sliter mest, kan få tilskudd rett på konto når strømregningene for høsten skal betales. Næringsministerens engasjement har vært avgjørende i denne saken, særlig i en intens innspurt, sier Frihammer.
 

Nåskal ordningen til Stortinget, og NHO oppfordrer stortingspolitikerne til å slutte bredt opp om modellen som regjeringen legger på bordet. Strømsituasjonen går stadig fra vondt til verre, og mange bedrifter frykter en hard vinter.

Skal ordningen avsluttes ved årsskiftet slik regjeringen foreslår, legger NHO som premiss at et nytt og velfungerende fastprisregime er på plass fra 1. januar. For at dette markedet skal hjelpe på strømkundenes situasjon, må situasjonen i markedet være slik at bedrifter som ønsker det, kan tegne fastpriskontrakter også av kortere varighet til priser som bedriftene anser som tilstrekkelig attraktive.

-Vi får daglig telefoner og meldinger fra bedrifter som sliter. Og vi hører stadig oftere om bedrifter som planlegger å permittere ansatte midlertidig eller legge ned driften. Dette er ellers levedyktige bedrifter som nå endelig får litt hjelp, avslutter Frihammer.

 

Les mer om strømpakken på regjeringens nettsider