Bergen topper Kommune-NM i Vestland

Publisert

Bryggen i Bergen

Bergen går fram i årets Kommune-NM og slår Austevoll ned fra førsteplassen for første gang. Dette er 11. gang NHO rangerer kommunene i landet basert på de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet.

Årsaken til at Bergen går fram i årets Kommune-NM er først og fremst indikatoren arbeidsmarked.  Gjennom årene 2020 og 2021 har kommunene hentet seg godt inn denne indikatoren, men gjør det jevnt bra også innenfor demografi, kompetanse, kommuneøkonomi og næringsliv. 
Andelen arbeidsledige i Bergen er kraftig redusert de siste to årene.  I tillegg viser årets tall en liten økning i sysselsettingsandelen.  

imageosgoo.pngimageallp.png

 

Bergen rangeres på 6. plass over alle landets kommuner, og rangerer særlig dårlig på næringsvariasjon.  Her finner vi Bergen kommune på plass nr. 357 på landsbasis og siste plass, - plass nr. 43 av fylkets kommuner.  
- Dette viser tydelig at næringsutviklingen i regionen går for tregt.  Vi må utnytte potensiale og legge bedre til rette for utvikling av næringslivet, mener regiondirektør Helene Frihammer. 


- Vekstkraften i det private næringslivet reflekteres gjennom denne indikatoren. Vi ser at for en stor by-kommune som Bergen er det potensiale for både økt verdiskaping og nyetableringer.  En god variasjon i næringslivet gir et mer robust næringsliv.   
- En 12. plass i nasjonal sammenheng for landets nest største by, viser at Bergen ikke har god nok spredning av næringsliv på tvers av sektorer, mener Frihammer. 
 
Listen over de 20 høyest rangerte innenfor kompetanseområdet domineres av kommuner med kompetansearbeidsplasser som sentrale virksomheter, og de store byområdene. 
Mange av disse kommunene ligger på Vestlandet. 
Derfor gjør Bergen Kommune det samlet sett godt på indikatoren kompetanse. Der blir kommunen slått av Årdal kommune på 1. plass i fylket og legger seg på en 13. plass på landsbasis. 

Hvorfor måler NHO næringsvennligheten i kommunene hvert år? 
-Både i den enkelte kommune og i Vestland er vi helt avhengige av å ha næringsvennlige kommuner for å fortsatt kunne skape vekst og utvikling i regionen vår.  
Det er bedriftene som gir lys og liv til by og bygd, da må vi sikre at forholdene legges til rette for fortsatt kompetansebygging og bidra til at bedriftene i vår region er konkurransedyktige og kan trygge arbeidsplasser også i tiden framover, avslutter Frihammer.  

 

Om kommune-NM 

Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner. Kommune-NM 2022 dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommune-NM er utelukkende basert på kvantitative data, hentet fra offisielle statistikker.