Tidenes eksport fra Vestland

Publisert

Vestland befester posisjonen som Norges største eksportfylke. I 2023 eksporterte bedriftene i fylket for i overkant av 230 milliarder kroner, utenom olje og gass. Dette er det meste et enkelt norsk fylke noen gang har eksportert.

NHO lanserer i dag Eksportmeldingen. Rapporten er laget av Menon Economics på oppdrag fra NHO, LO, Innovasjon Norge, Eksportfinansering Norge og Nasjonalt eksportråd. 

For tredje år på rad er Vestland Norges største eksportfylke. Om lag 40 prosent av fylkets eksport i fjor var fra maritim næring. Kraftintensiv industri sto for 17 prosent av eksporten, mens sjømat sto for 13 prosent. 6 prosent av eksporten i fjor var innen offshore leverandørindustri. 

-Dette viser hvor viktig bedriftene i Vestland er for norsk økonomi. Private virksomheter her i vest skaper store verdier for Norge, og sørger for tusenvis av arbeidsplasser i by og distrikt, sier regiondirektør i NHO Vestland, Helene Frihammer. 

Det er Bergen og Årdal som topper listen over kommunene med størst eksport. Omkring 50 prosent av fylkets eksport i 2023 kom fra Bergen kommune, med en eksport på i overkant av 116 milliarder kroner. Bergen er med det nest største eksportkommune etter Oslo. 

I Årdal sørget kraftintensiv industri for omkring 97 av eksporten, noe som i hovedsak skyldes Hydros aluminiumsverk. Videre på listen over de største eksport-kommunene følger Kinn, Høyanger, Øygarden, Kvinnherad, Austevoll, Bremanger, Ullensvang og Bømlo. 

-Vi er glade for de gode eksporttallene fra Vestland. Samtidig står eksportbedriftene overfor noen utfordringer. Forutsigbarhet for bedriftene blir avgjørende for at Vestland fortsatt skal være Norges største eksportfylke. Tilgang til nok kraft er også avgjørende for at bedriftene skal kunne vokse og innovere videre. I tillegg må vi ha på plass infrastruktur, sier Helene Frihammer.  

Eksportbedriftene i Vestland sørger for et stort antall arbeidsplasser i fylket. Norsk eksport utenom olje og gass ga i 2023 grunnlag for 58 400 arbeidsplasser i Vestland. 35 900 er sysselsatt direkte i eksportbedriftene i fylket, mens 22 500 er sysselsatt i bedrifter som leverer varer og tjenester til eksporterende bedrifter i Norge. Dette tilsvarer omkring 18 prosent av total sysselsetting i Vestland.