- Vestlandet trenger private helseaktører

Publisert

Flertallet av vestlendingene mener det er behov for private aktører i helse- og omsorgtjenestene fremover. Det viser en fersk Kantar-undersøkelse.

Kantars Helsepolitiske barometer  er en årlig undersøkelse som måler nordmenns holdninger til helsepolitiske spørsmål.  

Årets undersøkelse viser at 54 prosent av den norske befolkningen mener at det offentlige helsevesenet ikke vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører. På Sør- og Vestlandet er prosentandelen 58 prosent. 

-Det offentlige helsevesenet har begrensede ressurser, og det kjenner også endel innbyggerne i Vestland på kroppen. Et samarbeid mellom det offentlige og private helseaktører vil gi innbyggerne i Vestland langt bedre valgmuligheter og et generelt bedre helsetilbud, sier regiondirektør Helene Frihammer i NHO Vestland. 

74 prosent av sør- og vestlendingene mener at det ikke spiller noen rolle om det er private, ideelle eller offentlige helseaktører som leverer tjenestene, så lenge man får hjelpen man trenger gjennom det offentlige helsevesenet. 

Det kommer til å bli flere eldre og syke nordmenn fremover, noe som kommer til å sette det offentlige helsetilbudet på en enda større prøve. Vi ser allerede i dag at både helsekøene og fristbruddene øker. 

-Oppgavene helsetjenestene står overfor er blant de største utfordringene i Norge fremover. De private aktørene står klar for å gjøre det norske helsetilbudet enda bedre. Vi ser allerede i dag at for eksempel bedrifter som Aleris og Volvat er et viktig supplement til fastlegeordningen her i Vestland, sier Helene Frihammer. 

Eva Fosby Livgard, avdelingsleder i Kantar og ansvarlig for Helsepolitisk barometer, er enig i at oppgavene helsetjenestene står overfor blir utfordrende fremover.  

- De fleste av oss har gode erfaringer med helsevesenet, men vi er samtidig bekymret for fremtiden. Det er overveiende enighet om at regjeringen ikke gjør nok for å møte utfordringene med flere eldre og økende sykdomsbyrde, sier Fosby Livgard.

Om Helsepolitisk barometer:  

  • Kantar Helsepolitisk barometer er en uavhengig undersøkelse.   
  • Målingen er utviklet og eies av Kantar.   
  • Samarbeidspartnere for Helsepolitisk barometer er Norsk Sykepleierforbund, Pårørendealliansen, Senter for et aldersvennlige Norge, IF Vertikal Helse, Psykologforeningen, Aleris, Optikerbransjen, MSD, Norges Famaceutiske Forening og NHO Geneo.   
  • Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål.   
  • Dette er niende året undersøkelsen gjennomføres.   
  • Mer enn 2000 har svart på undersøkelsen.   
  • Datainnsamling er gjort mellom 8. desember 2023 og 8. januar 2024.   
  • Mer informasjon her.