SV bryr seg for lite om at bergensbedrifter selges til utlandet

Publisert

Gerda Fuglerud

Innlegg i BT av Gerda Fuglerud i Oleana. Foto: Faksimile

I et leserinnlegg i BT inviterer Gerda Fuglerud SVs stortingskandidat Marthe Hammer på bedriftsbesøk hos Oleana i Ytre Arna for å forklare de negative konsekvensene av formuesskatten. SV-kandidaten besvarer Fugleruds hyggelige invitasjon med et personangrep. Gerda er en modig og dyktig aktiv eier i en bransje som nesten er utradert i Norge. Vi vil stå opp for Gerda og andre norske eiere.

Innlegg av Helene Frihammer (NHO Vestland) og Monica Mæland (Bergen Næringsråd)

Hammer sår tvil om Gardas integritet og påstår at hun løper andres ærend. Det er både feil og ufint. Vi kjenner Gerda og hennes sterke integritet. De utfordringene hun beskriver, deler hun selvsagt med bedriftseiere over hele landet, i bygd og by. Dessverre vegrer mange bedriftseiere seg for å snakke om skatt i mediene. De får ofte personangrep i retur, slik Hammer serverer.

Som politiker fra Vestland burde Hammer i stedet bekymre seg for at bedriftseiere fra Vestlandet flytter ut av landet, og at andre bedriftseiere selger bedriftene til utlendinger som slipper å betale formuesskatt.  

Dessverre har dagens regjering med SVs støtte gjort det mer økonomisk gunstig å eie en bedrift i Bergen med eieradresse Shanghai, Kina enn Ytre Arna, Bergen.

For mens Gerda og andre norske eiere må betale formuesskatt, slipper utenlandske eiere unna. De fleste nordiske land avskaffet den for mange år siden.

Det hjelper ikke, som Hammer skriver, at utlendingene har andre skatter i sitt eget land. Norge er blant OECD-landene med høyest eierbeskatning.

Når hun skriver «formuesskatten følger formuen, ikke investeringen», er vi usikre på om hun forstår hva hun skriver.  Vi forstår det ikke. Det er en uløselig sammenheng mellom investeringer og formue. Ofte er de det samme. Overskuddet fra en bedrift, blir til investering når bedriften kjøper inn en symaskin, denne symaskinen blir da til formue. Investeringen er altså formue. Skatt blir det enten du kaller det formue eller investering.

Sverige - uten formuesskatt - har en rekke vellykkede globale gründerbedrifter, noe vi mangler i Norge. Skulle svenske Spotify ha startet i Norge måtte de ha betalt 26 milliarder kroner i formuesskatt på arbeidende kapital før de hadde tjent fem øre. Det hadde selvsagt ikke gått.

Vi håper at Hammer, når hun besøker Oleana og andre norskeide bedrifter på Vestlandet vil forstå hvor viktig lokale eiere er for norske lokalsamfunn. I stedet for å servere krasse angrep mot de som skaper arbeidsplasser, bør hun lytte til utfordringene de tar opp. Vi trenger flere norske som starter opp og eier bedrifter, ikke færre. Skal vi bake kaken større så vi får mer å fordele, må vi legge til rette for mer verdiskaping ved å styrke og utvikle norske arbeidsplasser – og norskeide bedrifter. Kall det gjerne formue. Men vi kan ikke diskriminere norske eiere, det taper vi alle på.