Regionalt samarbeid for FNs bærekraftsmål

NHO, LO og KS mobiliserer til samarbeid for FNs bærekraftsmål og inviterer kommuner, næringsliv og befolkning til å identifisere floker som vi best løser i samarbeid.

Det haster med handling for å nå FNs bærekraftsmål innen 2030. Klimamøtet i Paris, COP 21 i 2015, understreker hvor krevende det er å oppfylle disse målene, spesielt når det kommer til klimaet. Målene satt i 2015 ble fulgt opp i klimatoppmøtet i Dubai fra 30. november 12. desember 2023. På grunn av erkjennelsen at det haster har NHO, LO og KS sammen inviterert kommuner, bedrifter og innbyggere til å jobbe i fellesskap. De ønsker å løse komplekse problemer gjennom samarbeid.

Nesten alle bærekraftsmålene har forbindelser til arbeidslivet. Derfor har NHO, KS og LO lansert Bærekraftsløftet. Initiativet understreker behovet for en bærekraftig transformasjon som går hånd i hånd med gode arbeidsforhold, et sterkt samarbeid mellom ulike parter og en økt sysselsetting.

Initiativet utfordrer regionene til å bli med på denne innsatsen. Fremover vil Bærekraftsløftet jobbe med ungt utenforskap, sirkulærøkonomi, offentlige anskaffelser og næringsutvikling.  Næringslivet og andre samfunnsaktører oppfordres også til å engasjere seg i et konstruktivt samarbeid med kommunen. Sammen kan dere identifisere løsninger som svarer på behovene til regionen.

Per nå er Bærekraftsløftet allerede i gang i to regioner: Viken startet i januar 2023 og Møre og Romsdal i oktober 2023. Flere regioner vurderer å starte opp, mange har allerede tiltak i gang spesielt innen klima og miljø. Disse ser nå på muligheten til å inkludere den sosiale dimensjonen i pågående satsninger. Erfaringene fra disse områdene blir avgjørende for å videreutvikle arbeidet med å oppfylle bærekraftsmålene.

Målet med Bærekraftsløftet er å:
  • Bidra til at kommuner kartlegger og identifiserer bærekraftsutfordringer der de trenger næringslivet med på laget for å finne gode løsninger.
  • Være en koblingsboks for å løse floker i samarbeid. Dette kan være dialog mellom næringsliv og politikere på kommunalt nivå rundt arealplanlegging, utenforskap, sirkulær tilrettelegging og avfallshåndtering. Men også store, nasjonale fellesanskaffelser av ny teknologi som for eksempel rengjøring av drikkevannstunneler med vaskerobot.
  • Gi næringslivet skaleringsmuligheter for sine produkter ved å koble nasjonale behov som er identifisert med leveransene fra næringslivet.
Bærekraftsløftet Viken

Nettverk og erfaringsdeling om bærekraft har stor verdi for oss.

16 kommuner i Viken er nå i gang med å kartlegge samfunnsutfordringer på bærekraftsområdet,  der næringslivet skal være med å levere løsninger.

Gjennom nettverkssamlinger ser kommuner på hvilke samfunnsutfordringer de har som er hensiktsmessig å løse i samarbeid med næringsliv og andre relevante aktører.  Kull 1 startet opp i februar 2023, og kull 2 i oktober 2023. I oppstartsarbeidet har identifisering av arbeidsområder og bruk av data vært sentralt. I neste fase er målet å koble sammen ulike aktører. Ungt utenforskap, demografi og klima og miljø ser vi er utstrakte utfordringer for alle kommunene.

Bærekraftsløftet skal bygge på eksisterende samarbeid og arenaer, snarere enn å etablere nye eller parallelle strukturer. Gjennom å koble initiativer og aktører skal det legges til rette for utvikling og skalering av gode løsninger. Bærekraftsløftet kan oppsummeres med kartlegging, mobilisering og endringsaktiviteter. Viken fylkeskommune og Innovasjon Norge er i tillegg til NHO, KS og LO inne som samarbeidspartnere i Bærekraftsløftet Viken. 

Erfaringer kull 1

I kull 1 har vi 12 kommuner med: Halden, Indre Østfold, Nore og Uvdal, Ås, Rælingen, Lillestrøm, Hurdal, Asker, Gol, Lunner, Krødsherad og Modum. Disse har hatt fokus på indikatorer og testet ut KS/SSB Taksonomien som kan leses mer om nederst på siden. 

Gjennom fem samlinger har kommunene delt erfaringer og kompetanse, sett på hvordan de bruker taksonomien til å definere satsningsområder og mål i plansystemet. De har alle definerte satsningsområder innen klima og miljø, demografi og ungt utenforskap.

Erfaringer vi har gjort oss så langt er at det er svært nyttig for kommunene med et slikt partnerskap som gir et felles kunnskapsgrunnlag og er en læringsarena for deltakerne. Eksempel på tilbakemelding er at de har blitt mer konkrete i arbeidet med indikatorer og planstruktur og indikatorarbeidet har bidratt til samfunnsperspektivet om hva de kan gjøre i samspill med næringslivet.

Tilbakemeldinger fra deltakende kommuner 

"Rælingen kommune har satt seg som mål å forenkle plan- og styringssystemet og få en mer strategisk og overordnet tilnærming til hvordan vi skal løse de store samfunnsflokene. Bærekraftsløftet gir oss drahjelp til å finne riktig tilnærming til dette og måle effektene. Vi har kommet godt i gang og har forankret det videre arbeidet administrativt og politisk og etter hvert mot næringsliv og andre aktører.

Utfordringene med å bidra til en bærekraftig omstilling løser vi ikke alene er tilbakemeldingen fra Rælingen og flere".

Prosess fra deltakende kommuner

Samling 1: Oktober 2023

Eksempel fra agenda i samling 1. oktober 2023

  • Velkommen og introduksjon  
  • Hvorfor Bærekraftsløftet  
  • Veien mot bærekraft – nyskapninger for lokalsamfunnet v/ Anja Langehaug Evjen, bærekraftsrådgiver Konsern Sparebank1 Hallingdal Valdres 
  • Grønn omstilling og næringsutvikling – hva er mulighetene v/ Janne Bjørntvedt Buhaug, avdelingsleder distrikts- og regional næringsutvikling Viken fylkeskommune 
  • Lunsj 
  • Offentlige anskaffelser og eksempler på offentlig privat samarbeid v/ Kjersti Granaasen, Innovasjonspådriver Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) 
  • Status på Bærekraftsmålene 
  • Pause 

Veien videre 

Samling 2: Februar 2024

Tema: Prioritering og kartlegging


Hva skal prioriteres i kommunen ut ifra kommuneplan/ samfunnsdel. Hvilke definerte samfunnsutfordringer løfter vi inn i Bærekraftsløftet?

Knytte indikatorer til prioriterte områder.

Gjennomføre lokale målinger og analysere parallelt med Bærekraftsløftet.
Deltakere i administrativ ledelse, politikk, planlegging, næringsutvikling, innkjøp, bærekraftsansvarlig.

Samling 3: April 2024

Tema: Mobilisering

Etablere/ bruke eksisterende møteplasser og invitere til dialog om prioriterte behov og status fra kartlegging/ analyse.

Deltakere fra innkjøp, næringsutvikling, administrativ ledelse, bærekraftsansvarlig, eksterne aktører, LUP.

Samling 4: Juni 2024

Tema: Problemløsning

Sette i gang lokale og regionale prosjekter.

Deltakende fra administrativ ledelse, næringsutvikling, innkjøpsansvarlig, bærekraftsansvarlig, eksterne aktører, LUP.

 

Les mer om kommunenes arbeid
Måling, kartlegging og analyse - KS
Vi jobber best med bærekraft sammen med andre - KS

Les mer om hvordan NHO hjelper bedriftene til en mer bærekraftig utvikling
Bærekraftig utvikling - hva bør din bedrift gjøre - NHO