Rapport fra BCG: Norge – en klimasinke?

Publisert

En ny BCG-rapport viser at Norge har blitt en sinke i klimakampen, og at vi er lengre unna å nå klimamålene enn våre naboland.

Last ned rapporten her.

Rapporten inkluderer en oppdatering av en tilsvarende analyse fra BCG publisert i januar 2021, i tillegg til anbefalinger for hvordan Norge kan lykkes med det grønne skiftet med et dypdykk innen havvind.

Rapporten viser at Norge er tregere til å få på plass bedre rammebetingelser for grønne verdikjeder og energiomstilling. En konsekvens av at andre land raskere har fått på plass forutsigbare rammer for grønn vekst, er at det tiltrekker seg investorer og at pengene lettere kanaliseres til prosjekter i disse landene.

- Dette er en real kalddusj for Norge. En stor energinasjon som Norge må ha som ambisjon å lede an i det grønne skiftet. Norge tar forsiktige steg fremover. Problemet er at mens vi går, så løper de andre landene forbi oss. I Norge snakker vi om det grønne skiftet, mens Europa handler og girer opp, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Norge faller fra en fjerdeplass på rangeringen i 2021 til en syvendeplass nå.

- Sammenliknet med landene som får til det grønne skiftet, er det spesielt to dimensjoner der de gjør det bedre enn Norge; de har sterkere politiske rammeverk og er bedre til å tiltrekke seg grønne investeringer. Særlig er de bedre til å lage tydelige veikart med mål og milepæler for grønn utvikling, sier Børge Kristoffersen, managing director og senior partner i BCG.

 Hva mener NHO må gjøres:

  • Sørge for at vi har nok kraft til å gjennomføre det grønne skiftet: Umiddelbart gå i gang med landvind, mer vannkraft og mer ENØK.
  • Sikre forutsigbarhet for havvindsatsing gjennom ambisiøse mål og en tilhørende konkret plan for hvilke områder som skal tildeles de neste ti årene.
  • Være tettere på EU. I et vanskeligere internasjonalt landskap må en liten åpen økonomi som Norge dyrke våre allianser og få EU til å betrakte oss som en partner.
  • Tilpasse virkemiddelapparatet for utrulling av grønn teknologi, herunder få på plass differansekontrakter for hydrogen, der staten i starten kompenserer prisdifferansen mellom fossile energibærere og hydrogen/ammoniakk.
  • Fortsette arbeidet med CCS. Norge har vært først og tatt utviklingskostnaden, men nå tar det ikke lang tid før USA og EU kan puste oss i nakken.

- NHO ber regjeringen og Stortinget å bli med på et grønt hurtigtog. Vi foreslår at det etableres et strukturert partnerskap mellom myndigheter og næringsliv for å sikre nødvendig forutsigbarhet og etablering av konkrete veikart for utviklingen av hydrogen, havvind og CCS, sier Almlid.