Retten til å reparere ("right to repair")

Forslaget Directive on common rules promoting the repair of goods skal gjøre det enklere og billigere for forbrukere å reparere produkter, bidra til økt etterspørsel etter reparasjonstjenester og redusere avfall.

Innhold i forslaget
  • Innenfor den juridiske varegarantien skal reparasjon prioriteres når det er billigere eller like kostbart som erstatning. Dette innebærer en endring som er regulert av kjøpsdirektivet.
  • Utenfor den lovpålagte varegarantien vil produsentene være forpliktet til å tilby reparasjon av varer. De kan reparere for en gitt pris eller gratis som en del av en kommersiell garanti. Eksempler på produktgrupper som for tiden dekkes: husholdningsvaskemaskiner, husholdningsoppvaskmaskiner, kjøleapparater og støvsugere. Flere produkter vil bli lagt til i årene som kommer, og starter med smarttelefoner og nettbrett.
  • Produsenter som har plikt til å reparere må informere forbrukerne om plikten og gi informasjon om reparasjonstjenestene.
  • Innføring av nettbaserte nasjonale reparasjonsplattformer skal hjelpe forbrukere til å finne og sammenligne ulike reparasjonstjenester. Forbrukere kan også finne selgere, oppussede varer og kjøpere av brukte varer for oppussing. Plattformen skal hjelpe forbrukere å finne attraktive reparasjons- eller gjenbruksalternativer som et alternativ til å kjøpe nye varer.
  • Et europeisk skjema for reparasjonsinformasjon skal gi standardisert nøkkelinformasjon om betingelser og pris på reparasjonstjenesten. Forbrukere vil kunne be om denne informasjonen fra en reparatør, og dette tilbudet skal gjelde de påfølgende 30 dagene. Forbrukere vil da ha muligheten til å sammenligne reparasjonstjenester og finne den som passer dem best.
  • Kommisjonen skal bidra til å utvikle en frivillig europeisk kvalitetsstandard for reparasjonstjenester som skal hjelpe forbrukere å identifisere reparatører som forplikter seg til visse kvalitetsstandarder.
Politisk prosess i EU

Kommisjonen la frem forslaget i mars 2023.

I Europaparlamentet har indre markedskomiteen (IMCO) hovedansvar, mens komiteene for miljø (ENVI) og juridiske saker (JURI) gir sine uttalelser. Saksordfører René Repasi (S&D, Tyskland) ble utnevnt i april 2023. Den videre prosessen i parlamentet er at Repasi vil legge frem et utkast til rapport, deretter vil komiteens medlemmer sende inn endringsforslag før komiteen stemmer over sin innstilling. 

Direktivet har blitt stemplet som EØS-relevant, og det er Justisdepartementet som har ansvaret for saken i Norge. I Norge var forslaget på høring med frist 22. september 2023.

Parlamentet vedtok sin posisjon 21. november, mens Rådet vedtok sin forhandlingsposisjon 22. november. 

1. februar 2024 kom Parlamentet og Rådet til en foreløpig enighet om forslaget. Direktivet må nå formelt godkjennes av Parlamentet og Rådet.

Politisk enighet om forslaget

1. februar 2024 kom Parlamentet og Rådet til en foreløpig enighet om forslaget. Sentrale elementer i enigheten er:

  • Forpliktelse for produsenter til å reparere alminnelige husholdningsprodukter, deriblant vaskemaskiner, støvsugere og smarttelefoner. Det vil være mulig å legge til ytterligere produkter i listen over tid
  • Krav om at forbrukere skal informeres om produsentens plikt til å reparere
  • Alternativer for forbrukere til å låne en annen vare mens deres egen blir reparert, eller velge en annen reparert vare som et alternativ 
  • Gratis online-tilgang på veiledende reparasjonspriser
  • Ytterligere ett års forlengelse av den juridiske garantien for repararte varer

Direktivet ble vedtatt av Parlamentet i plenum 23. april 2024, og venter nå på endelig vedtak i Rådet.

Etter at det er vedtatt både av Rådet og Parlamentet legges direktivet ut i EU-tidende (EU Journal). Medlemslandene har 24 måneder på seg til å implementere og transponere direktivet etter publisering.