Hva innebærer dagens regler?
Aktsomhetsdirektivet har som mål å bidra til ansvarlighet og bærekraft i alle ledd i virksomheters verdikjeder. Direktivforslaget bidrar til et horisontalt rammeverk og skal fungere sammen med andre tilsvarende rettsakter som rapporteringsdirektivet for bærekraft (CSRD). Rettsakten er markert EØS-relevant fra Kommisjonens side.
Direktiver overlapper med den norske åpenhetsloven, som skal sikre tilgang på informasjon om menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, men EU-direktivet har et bredere anvendelsesområde enn åpenhetsloven.
Les mer om åpenhetsloven her (arbinn.no).
Hva vil endres?
Bedriftene som omfattes av direktivet får mer tid til å forberede seg på å kartlegge egne verdikjeder når gjennomføringen utsettes med ett år, til 26. juli 2028. Aktsomhetsvurderinger skal gjøres hvert 5. år, i stedet for hvert år. Små bedrifter skal få færre spørsmål fra dem som aktsomhetsvurderer.
Hva er status?
Torsdag 3. april stemte Europaparlamentet for Kommisjonens forslag om utsettelse av virkningsdato for rapporteringskravene i aktsomhetsdirektivet (CSDDD). Nå må utsettelsesforslaget også formelt vedtas av Rådet for at utsettelsen formelt kan tre i kraft.
Mandag 14. april ble forslaget formelt vedtatt av Rådet.
Onsdag 16. april ble "stop-the-clock"-direktivet (eur-lex.europa.eu) publisert og det trådde i kraft torsdag 17. april. Det betyr at virkningsdatoen utsettes med ett år. Det betyr at 'wave 1'-selskaper, det vil si selskaper med mer enn 5000 ansatte eller omsetning over 1,5 milliarder euro får frem til 2028 med å etterleve kravene i direktivet. Det betyr også at medlemslandene har frem til 26. juli 2027 for å implementere direktivet i nasjonal lovgivning.
Parlamentet:
I Parlamentet er det Committee on Legal Affairs (JURI) som har ansvar for omnibusen på bærekraftsrapportering. Svenske Jörgen Warborn fra Moderaterna (EPP) er utnevnt til å være rapportør. Franske Pascal Canfin (Renew), svenske Tomas Tobé (Moderaterna / EPP), tyske Gaby Bischoff (S&D) og nederlanske Lara Wouters (S&D) er også med å forhandle parlamentets posisjon.
Det jobbes nå med en såkalt draft report i Europaparlamentet, og den tentative datoen for å votere over Parlamentets posisjon er den andre plenumsuken i oktober (20-23 oktober 2025).
Rådet:
Medlemslandene hadde frist fredag 2. mai for å komme med sine kommentarer og refleksjoner til et første kompromissforslag fra det polske formannskapet.