Våre posisjoner i europeiske saker
Her kan du lese NHOs posisjoner i europeiske saker. Disse posisjonene samarbeider vi ofte med andre norske eller nordiske/europeiske aktører.
Her kan du lese NHOs posisjoner i europeiske saker. Disse posisjonene samarbeider vi ofte med andre norske eller nordiske/europeiske aktører.
Norge og EU har et tett og stabilt forhold. Her har vi samlet noen av de viktigste samarbeidsområdene av særskilt relevans akkurat nå, samt NHOs prioriterte områder for ny politisk syklus.
One pager om Norge og EUs forhold, og NHOs overordende prioriteringer i EU
Juli 2025
Fellesnordisk arbeidsgiverposisjon om bruk av kunstig intelligens (KI) på arbeidsplassen (AI at Work)
I samarbeid med våre nordiske søsterorganisasjoner, Dansk Arbeidsgiverforening (DA), finske EK og Svenskt Näringsliv (SN) har vi utarbeidet en fellesposisjon om bruk av kunstig intelligens på arbeidsplassen.
De nordiske arbeidsgiverorganisasjonene er særlig opptatte av at det ikke opprettes nye regulatoriske hindringer for å ta i bruk ny teknologi i arbeidslivet, og at det heller bør fokuseres på potensialet som ligger i KI gjennom støttetiltak for at bedrifter lettere kan ta i bruk KI og et økt fokus på digital kompetanse.
Juni 2025
Opptrapping av europeisk forsvars- og sikkerhetskapasitet
Når NATO-lederne samles i Haag 24.–25. juni for å ta opp viktige prioriteringer – alt fra å styrke avskrekking og forsvar til å styrke motstandskraft og partnerskap, foreslår vi, Nordøstflankegruppen, følgende tiltak som essensielle for å styrke den europeiske forsvars- og industrikapasiteten med sikte på å styrke det overordnede sikkerhetsrammeverket. Det brede næringslivets evne utgjør forutsetningene for forsvarsindustrien, både som direkte underleverandører, men også for vekst og samfunnsmessig motstandskraft.
Mai 2025
Multiannual Financial Framework 2028-2034 (MFF)
I 2025 begynner prosessen med å utarbeide EUs neste langtidsbudsjett (MFF), for perioden 2028-2034. Som en del av dette forhandles og bestemmes også arkitekturen for EUs rammeprogrammer, deriblant rammeprogrammet for forskning og innovasjon, kalt Horisont Europa i inneværende periode, Det europeiske forsvarsfondet (EDF) og Erasmus+.
NHO har levert innspill til den offentlige høringen om neste langtidsbudsjett, og mener blant annet at:
Clean Industrial State Aid Framework (CISAF)
For å nå målene i the Clean Industrial Deal har Kommisjonen bedt om innspill til innretning av statsstøtte i Europa. NHO har klare anbefalinger:
Januar 2025
North East Flank joint statement
Oktober 2024
De nordiske næringslivsorganisasjonene samlet seg på Island for sitt årlige presidentmøte. I løpet av oppholdet ble Reykjavik-erklæringen lansert. Plattformen legger vekt på at tett samarbeid mellom de nordiske landene er avgjørende for å oppnå grønn vekst, jobbskaping, sikkerhet og beredskap, og fremhever behovet for et sterkt EU som arbeider mot de samme politiske målene. Møtene fremhevet viktigheten av konkurranseevne og EUs indre marked, ren energi og et grønt skifte, samt behovet for bedre arbeidsmarkeder og beredskap. Det ble lagt vekt på å redusere reguleringsbyrder for selskaper, sikre energiforsyning og forbedre investeringsklimaet for å styrke Europas konkurranseevne. Samtidig understreket de nødvendigheten av NATO som garantist for nordisk sikkerhet, med fokus på samarbeid mellom EU og NATO, samt støtte til Ukraina og opprettholdelse av sanksjoner.
September 2024
Sammen med våre søsterorganisasjoner i Sverige, Polen, Danmark, Tsjekkia, Finland, Estland, Tyskland og Latvia, har NHO skrevet et brev til Ursula von der Leyen der vi oppfordrer henne til å prioritere omstilling og omskolering for å møte arbeidsmarkedets fremtidige behov, og dermed styrke Europas konkurranseevne. Videre ber vi henne om å redusere byråkratiske hindringer og samtidig fremme sosiale fremskritt, med et spesielt fokus på et fleksibelt arbeidsmarked. Vi anbefaler en økt satsing på livslang læring, mobilitet og praksisplasser, og tiltak som gjør det lettere for selskaper å vokse og skape nye arbeidsplasser. En sterk europeisk økonomi kan bare sikres gjennom samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og politiske beslutningstakere.
European employers urge Ursula von der Leyen to prioritise skills and competitiveness in the new Commission term (nho.no)
Juni 2024
Dette fellesnordiske posisjonspapiret, utarbeidet av NHO, Svenskt Näringsliv, Dansk Industri og finske EK, belyser hvordan offentlige anskaffelser kan moderniseres for å forberede næringslivet og det offentlige på morgendagens utfordringer. Vi legger vekt på å fremme konkurranse, åpenhet og like vilkår for alle aktører i det indre markedet, samtidig som vi motvirker proteksjonisme. Anbefalingene skal understreke behovet for en effektiv og fremtidsrettet anskaffelsespraksis som styrker både næringslivet og det offentlige.
En felles nordisk visjon for offentlige anskaffelser
Sammen med våre søsterorganisasjoner i Sverige, Polen, Danmark, Tsjekkia, Finland, Estland og Litauen oppfordrer vi EU til å prioritere forsvar, sikkerhet og motstandsdyktighet på grunn av økte trusler fra Russland og andre fiendtlige aktører. I et brev til EU-lederne ber vi om økt militærsatsing, økonomiske tiltak for å redusere avhengighet av andre land og en sterkere forsvarsindustri. En sterk europeisk økonomi er sentralt for å sikre motstandsdyktighet, og anbefalinger inkluderer derfor også forbedring av rammene for næringslivet, opprettholdelse av konkurransevilkår, involvering av SMB-er, og mer handel med allierte.
Nordic and Baltic business representatives’ messages to EU leaders on defence, security and resilience (nho.no)
05.09.2023 - NHO gir innspill til EUs høring om Hydrogen Valleys, med fokus på koblingen mellom hydrogen og CCS.
Feedback from: Confederation of Norwegian Enterprise (europa.eu)
31.08.2023 - LO og NHO med landsforeninger med felles innspill på EUs CCUS-strategi.
Feedback from: Norwegian Trade Unions AND Business Confederations (europa.eu)
23.03.23 - NHOs tilbakemelding på sertifikat for karbonfjerning (Certificate on Carbon Removals)
Nordisk posisjon på EU sin langsiktige klimapolitikk
18.11.22 – NHO og Los tilbakemelding på Kritiske råmateriale (Critical Raw materials Act)
02.05.22 - NHOs tilbakemelding på sertifikat for karbonfjerning (Certificate on Carbon Removals)
12.11.2021 - Nordisk næringslivs posisjon på felles kommunikasjon om EUs Arktisk strategi