Ekstra arbeidsgiveravgift fjernes:  Godt nytt, sier NHO-sjefen

Publisert

- Vi har hatt en klar forventning om at den ekstra avgiften skulle kuttes neste år. At det endelige tidspunktet nå er bestemt, gir forutsigbarhet for mange tusen arbeidsgivere og arbeidsplasser over hele landet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Det er godt nytt at regjeringen nå slår fast at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften skal fjernes helt fra 1. januar 2025. Dette er en sak som har vært viktig for mange av NHOs medlemmer, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

I næringslivet er det en klar oppfatning av at innføringen av den ekstra arbeidsgiveravgiften i 2022 var uventet, mangelfullt utredet og ubegrunnet. Nå har finansminister Trygve Slagsvold Vedum har sagt at den ekstra arbeidsgiveravgiften skal tas bort fra 1. januar 2025.

Godt nytt

- Det er godt nytt at regjeringen nå presiserer at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften fjernes helt fra 1. januar 2025, sier NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid.

Det var klart fra første stund at dette skulle være en midlertidig ekstraavgift på årslønningen over 750 000 kroner, noe som etter hvert ble oppjustert til 850 000 kroner. Men regjeringen satte ingen eksakt sluttdato for denne midlertidigheten. Det har derfor vært viktig for NHO å få regjeringen til å komme med et eksakt sluttidspunkt, for at bedriftene skulle kunne ha noe konkret å forholde seg til.

Forventninger

- Vi har hatt en klar forventning om at den ekstra avgiften skulle kuttes neste år. At det endelige tidspunktet nå er bestemt, gir forutsigbarhet for mange tusen arbeidsgivere og arbeidsplasser over hele landet, sier Almlid.

NHO har jobbet helt siden innføringen i 2022 med å fortelle regjeringen om hvor skadelig denne ekstraavgiften er for mange bedrifter, ikke minst for bedrifter innen teknologi og data. I en studie gjort av Vista Analyse på oppdrag for bl.a. NHO, ble det allerede i november pekt på at denne ekstraavgiften har en rekke negative konsekvenser.

Flytter ut

De kom til at lønnsomme prosjekter og virksomheter blir ulønnsomme, og at arbeidsoppgaver kan bli flyttet til utlandet pga. økte kostnader. Vista Analyse pekte også på at bedrifter som krever høy kompetanse blir vil mindre lønnsomme, og at arbeidstakere med høy kompetanse derfor kan bli erstattes av lavere kompetanse. I tillegg slo analysen fast at det private næringslivet vil tape i kampen om arbeidskraft opp mot offentlig forvaltning og utlandet.

- Innføringen av den ekstra arbeidsgiveravgiften; sammen med øvrige brå og uforutsigbare skatteendringer, har bidratt til en generell usikkerhet om skattesystemet i Norge. Det er i seg selv svært uheldig for bedriftenes investeringslyst og -evne. At denne avgiften nå fjernes er et gledelig og viktig steg på veien for å bedre situasjonen, sier Almlid.