Da koronapandemien traff Norge våren 2020, sto næringslivet overfor en krise uten sidestykke. For å forstå hvordan bedriftene faktisk ble påvirket, og for å kunne gi treffsikre råd til myndighetene, startet NHO med månedlige medlemsundersøkelser. Dette ble raskt et av våre viktigste verktøy for å dokumentere situasjonen i næringslivet – i sanntid.
– Under pandemien ble medlemsundersøkelsene en sentral kilde til innsikt for både NHO og samfunnet. Vi kunne levere ferske data til Finansdepartementet, Norges Bank og Riksrevisjonen og bidra til at tiltakene traff bedre, sier Torunn Sirevaag, Fagansvarlig målinger og befolkningsinnsikt i NHO.
Medlemsundersøkelsen gir oss verdifull innsikt i bedriftenes perspektiver på aktuelle saker. Denne innsikten bruker vi i dialogen med arbeidslivets parter, myndigheter, media med videre (mv.). For eksempel har vi fått et klarere bilde av hvordan arbeidsgivere håndterer det hybride arbeidslivet med økt bruk av hjemmekontor, og hvilke tiltak de har iverksatt for å tilpasse virksomheten den nye arbeidshverdagen. Vi har også lært mer om hvordan sykefravær belaster bedriftene og de øvrige ansatte, og fått bekreftet at mange ledere er usikre på hvordan de best kan følge opp ansatte med psykiske utfordringer. I tillegg til medlemsundersøkelsene henter vi innsikt fra bedriftene gjennom medlemsbesøk, nettverk, offentlig statistikk og forskning.
– All denne informasjonen gjør at vi kan forme NHOs politiske arbeid, partssamarbeid, medieutspill og tjenesteutvikling i tråd med det vi oppfatter som bedriftenes reelle behov, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Vi erfarer at politikere er interessert i reelle data og erfaringer om situasjonen i norsk næringsliv. Våre unike data, kombinert med vår evne til å tolke dem, gir en innsikt som også gir tyngde til våre politiske vurderinger og anbefalinger. Når vi møter fraksjonene i finanskomiteen for å diskutere statsbudsjettet, baserer vi oss gjerne på sjeføkonom Øystein Dørums analyse av situasjonen for norsk næringsliv – en analyse som blant annet bygger på data fra medlemsundersøkelsen om hvordan bedriftene opplever sin markedssituasjon. Representantene viser interesse for dette og stiller spørsmål. Når vi deretter tar opp konkrete politiske saker, gjør vi det med utgangspunkt i en troverdig ramme; vi har da vist at NHO vet hva som rører seg hos medlemsbedriftene.
Fra krisehåndtering til strategisk styringsverktøy
Det som startet som et reaktivt verktøy i møte med en akutt krise, er i dag en etablert og strategisk kunnskapskilde i NHOs arbeid. Den kontinuerlige dialogen vi har med medlemmene gjennom disse undersøkelsene, gir oss et unikt faktagrunnlag, som brukes målrettet på flere sentrale områder for å styrke norsk næringsliv:
- Politisk påvirkning: Når vi møter politikere og myndigheter, bruker vi tall og innsikt fra undersøkelsene for å synliggjøre næringslivets behov – enten det gjelder konsekvenser av høye strømpriser, behovet for kvalifisert arbeidskraft, eksportmarkedenes utfordringer eller effekten av skatte- og avgiftspolitikken.
- Mediearbeid og kommunikasjon: Resultatene gir tyngde til våre medieutspill, analyser og kronikker. Dette gir oss muligheten til å sette dagsorden, korrigere feilaktige fremstillinger og sikrer at næringslivets perspektiv blir hørt og forstått.
- Utvikling av medlemsrettede tjenester: Innsikten hjelper oss å utvikle relevante kurs, rådgivning og tilbud – og tilpasse møteplasser og arrangementer til medlemmenes faktiske behov.
- Forskning: Bedrifter som samtykker til forskningsbruk av sine svar, bidrar til forskning som gir ny kunnskap om arbeidsliv, regelverksutforming og næringspolitikk. Dette styrker både NHO og medlemmenes innflytelse på langsiktige politiske prioriteringer.
- Strategisk planlegging: Ved å gjenta sentrale spørsmål over tid, fanger undersøkelsene opp langsiktige trender – fra økt fokus på bærekraft til digitaliseringens innvirkning på arbeidsplasser. Samtidig gir de fleksibilitet til å stille spørsmål om dagsaktuelle temaer, som konsekvensene av nye skatteregler eller geopolitiske endringer. Denne innsikten er avgjørende for NHOs strategiske arbeid og gjør oss bedre rustet til å veilede medlemmene gjennom endringer.
Komplementære analyser – fra medlemsundersøkelser til økonomisk overblikk
Det er viktig å skille mellom NHOs kvartalsvise Økonomisk overblikk og de månedlige medlemsundersøkelsene. Økonomisk overblikk er en omfattende konjunkturrapport som gir en grundig og helhetlig analyse av norsk økonomis tilstand og utsikter. Medlemsundersøkelsene, derimot, er hyppigere og mer fleksible – og gir oss mulighet til å stille spørsmål om dagsaktuelle problemstillinger og fange opp medlemmenes umiddelbare bekymringer, behov og respons på endrede rammevilkår.
Din deltakelse styrker næringslivet – og deg
Hvorfor er disse undersøkelsene viktige for NHO og for deg som medlem? Fordi hver eneste besvarelse bidrar til et mer presist bilde, et sterkere faktagrunnlag og en tydeligere stemme for næringslivet. Din deltakelse er derfor ikke bare en investering i NHOs arbeid, men også en investering i din egen bedrifts rammevilkår og fremtidige konkurransekraft. Sammen, med solid datagrunnlag i ryggen, former vi et sterkere og mer konkurransedyktig norsk næringsliv.
Flere tall og fakta sider fra NHO