Fire grunner til lockout

Publisert

Anne-Cecilie Kaltenborn

NHO Service og Handel, her ved adm. dir. Anne-Cecilie Kaltenborn, ser ikke annen utvei enn lockout i sykepleierstreiken.

NHO Service og handel har varslet lockout i sykepleierstreiken fra onsdag. Hensikten er å få en bevegelse i konflikten og komme frem til en løsning.

Lockout er et lovlig virkemiddel og arbeidsgiversidens motsvar til streik. Det brukes svært sjelden og motvillig. Men nå ser ikke NHO Service og Handel noen annen utvei, etter å ha strukket seg langt i forhandlingene uten å ha kommet til enighet med motparten.  

1. Langvarig og fastlåst konflikt 

Streiken fra Sykepleierforbundet (NSF) har snart vart i fire uker. NHO ønsker en løsning, men NSF stiller krav de vet NHO ikke kan innfri. For NHO Service og Handel fremstår derfor lockout som uunngåelig og som det eneste virkemiddelet som står igjen for å avslutte streiken. Alle andre spor er forsøkt. 

2. Bedrifter risikerer konkurs 

For NHO er det selvfølgelig viktig å ivareta sine medlemmers interesser. Nå tar noen få bedrifter, flere av dem små ideelle virksomheter, belastningen for alle. Nå er det flere av bedriftene som er i ferd med å bukke under økonomisk. Mange arbeidsplasser vil da bli borte, og det er ingen tjent medDe øvrige bedriftene i denne bransjen ønsker å stå solidariske med de som er tatt ut i den etter hvert langvarige streiken.  

3. Lønnsoppgjøret står fast 

NSFs krav innebærer at vårens lønnsoppgjør, som ble lukket for 500.000 ansatte, må åpnes opp igjenDet vil utfordre systemet for lønnsdannelse i NorgeDet kan vi selvfølgelig ikke gå inn på 

4. Kommunalt diktat 

Sykepleierforbundet kan ikke kreve at vi i privat sektor skal kopiere tariffsystem og lønnsstige fra det offentlige. Kommunal sektor kan ikke diktere lønnsdannelsen i private bedrifter. Det er å snu ting på hodet. 


>> LES MER: NHO Service og Handel går til lockout