Førsteinntrykket teller

Publisert

Simen Glomså og André Hansen, to IT-elever ved Tangen vgs

Simen Glomså (til høyre i bildet) og André Hansen er elever i Informasjonsteknologi ved Tangen vgs. I forrige uke delte de viktige tips om hvordan gi relevante arbeidsoppgaver og godt samarbeidsmiljø under utplasseringsperiode i bedrift. Foto: NHO Agder

God balanse mellom onboarding, veiledning, og et dynamisk arbeidsmiljø er avgjørende for en vellykket utplassering. Det forteller Simen Glomså og André Hansen, to IT-elever ved Tangen vgs, som nylig fullførte sin første relevante utplasseringsperiode i bedrift.

Torsdag i forrige uke lærte IT-sjefer i ledende bedrifter i Kristiansandsregionen om mulighetene for å inngå tettere samarbeid med yrkesfaglig IT-utdanninger ved Tangen videregående skole.

Bra arbeidsmiljø er grunnlaget for suksess
Simen Glomså fremhever viktigheten av effektiv onboarding for å lykkes i korte utplasseringsperioder. - Å forstå arbeidsflyten fra dag én er essensielt, sier han. - En klar oversikt over oppgavene mine hjalp meg å sette i gang med en gang.

- Nysgjerrige kolleger gjorde en stor forskjell, legger André Hansen til. Han opplevde at regelmessige samtaler om daglige oppgaver og prosjekter hjalp ham å føle seg inkludert og verdsatt.

Begge guttene er enige om at et godt arbeidsmiljø er kritisk. - Et miljø der spørsmål oppmuntres og alle deler kunnskap, gjør læringen mye enklere, sier Simen.

Selvstendighet og veiledning: En delikat balanse
André snakker om hvordan selvstendig arbeid, kombinert med tilgjengelig veiledning, var nøkkelen til hans positive opplevelse. - Jeg kunne jobbe selvstendig, men visste at jeg hadde støtte når jeg trengte det.

- Vi jobbet med data fra et REST API og brukte AI til å forstå og løse problemene, forteller Simen. Det å kunne anvende teori i praksis var utrolig givende.

Å ha en medelev som kollega i utplasseringen var også en fordel. - Det skapte en følelse av kameratskap og gjorde det enklere å utveksle ideer i arbeidet, sier Andre.

Fakta om yrkesfaget Informasjonsteknologi og medieproduksjon

  • Tilbys ved tre videregående skoler i Agder: Eilert Sundt vgs avd Farsund, Tangen vgs i Kristiansand og Sam Eyde vgs i Arendal
  • På andre året velger elevene mellom programområdene informasjonsteknologi og medieproduksjon. Elevene på informasjonsteknologi kan gå ut i lære i enten IT-driftsfaget eller IT-utviklerfaget.
  • Akkurat nå søker de videregående skolene etter mer samarbeid med IT-avdelinger om utplassering i bedrift, gjesteforelesninger og bedriftsbesøk. 

Disse bedriftene deltok i møtet:

  • Dyreparken: Markus Mikkelsen 
  • Glencore Nikkelverk: Pål Johnsen
  • Hennig-Olsen Is: Geir Thomas Nordskog
  • Sparebanken Sør: Nils Henrik Brodersen
  • Strømmestiftelsen: Asbjørn Skeie
  • TietoEvry: Roar Engen
  • Å Energi: Inger Bjørseth Ose og Jørgen Haraldseid Gramstad

Kontaktperson Tangen vgs: Kjell Tore Øvertun

Har du spørsmål eller kommentarer om det videregående skoletilbudet i Agder? Ta kontakt med rådgiver Anne Klepsland Simonsen, anne.klepsland.simonsen@nho.no og telefon 452 81 996.