Genistrek løste rør-problem

Nyhet, NHO Agder

Publisert

Asbjørn Rugnes og Vegårshei Rørleggerservice er kåret som månedens bedrift i oktober.

Siden 2004 har Asbjørn Rugnes drevet en rørleggerbedrift helt for seg selv. Nå har han utviklet en ny teknikk som endrer hvordan mange bedrifter i bransjen jobber for å legge frostsikre rør i nye bygg.

Vegårshei Rørleggerservice er på mange måter en typisk håndverksbedrift i distrikts-Norge. Her drives det nøkternt, men med et brennende engasjement for faget. Til nå har ikke Asbjørn Rugnes følt at det har vært forsvarlig å ansette flere i firmaet hans, men fra og med nyttår dobles staben. Da ansetter han sin første medarbeider. Oppdragsmengden er økende. Og selv om det ikke er store overskudd fra år til år, så er bedriften etter hvert blitt solid. Det som blir igjen på bunnlinjen overføres stort sett til ny egenkapital eller brukes til investeringer. Så derfor tør han også satse litt ekstra.

Genialt enkelt

Det siste året har Asbjørn Rugnes følt stadig større grunn til optimisme. Han har fornøyde kunder og nok å gjøre. Slik har det vært i mange år. Men i tillegg har han også fått en faglig anerkjennelse han egentlig ikke var helt forberedt på. Årsaken er metoden han har funnet opp for å sikre rør mot frost. I all sin enkelhet fremstår ikke metoden som noen bransjerevolusjon. Men slik er det jo ofte med innovasjoner. De kan være genialt enkle.

Bygningsbransjen er i endring og bransjestandarder endres – av ulike årsaker. Noe av det som har skapt utfordringer for rørleggere de siste årene, har vært at ringmurer nå bygges lavere enn tidligere. Det betyr at laget med pukk og stein som rørene tradisjonelt har blitt gravd ned i, har blitt stadig tynnere. Dermed blir rørene mer frostutsatt.

- Jeg våget rett og slett ikke å garantere frostfrie rør lenger, forteller Asbjørn Rugnes.

Oppmerksomhet

Og det var ikke tilfredsstillende for ham. Så han grublet på om det ikke kunne være en metode som kunne løse problemet, uten store kostnader. Og løsningen han fant var egentlig såre enkel: Det legges et lag med isopor over pukk og stein før gulvene blir støpt. Så i stedet for å legge rørene under isolasjonsmaterialet, tenkte Rugnes det måtte være en løsning å plassere dem i selve isolasjonsplatene. For at dette skulle kunne gjøres, måtte imidlertid platene ha spor som rørene kunne legges i. Og etter å ha søkt litt rundt på nettet, fant han verktøyet han mente kunne brukes til formålet. Ved å gjøre noen mindre tilpasninger på en el-kniv som allerede fantes i markedet, kunne det skjæres ut slisser i isolasjonsmaterialet som passer perfekt til den aktuelle rørdimensjonen.

Etter at han lanserte ideen, har den fått ekstremt mye oppmerksomhet i fagmiljøet. Stadig flere rørleggere tar metoden i bruk.

- Nå vet jeg det er solgt over 100 slike kniver i løpet av kort tid, så det forteller jo at det er mange andre rørleggere som allerede har tatt i bruk metoden, sier Asbjørn Rugnes.

Løsningen

Han har fått en avtale med leverandøren av el-kniver som sikrer ham en liten andel av omsetningen av knivene, men akkurat det er underordnet, forsikrer han. – Det som er morsomt er jo å løse problemet, fastslår Asbjørn Rugnes som er glad for at han fulgte drømmen om å etablere egen virksomhet.

- Det var jo skummelt å starte for seg selv om 24-åring. Jeg overtok egentlig et firma som var etablert i Vesterålen og flyttet det til Vegårshei. Sånn i ettertid kunne jeg kanskje etablert meg på en enklere måte, men samtidig var det jo greit å overta et firma som allerede var etablert, forteller han.

Helt siden starten, har han klart å drive lønnsomt. – Det var egentlig veldig moro å starte opp, men så fikk jeg en nedtur i påsken 2005. Da tok jeg noen dager fri. Det endte med at jeg gikk ned for telling. Sannsynligvis hadde jeg jobbet for hardt i starten og fikk derfor en reaksjon på overbelastningen, sier han.

Nå har han sluttet å røyke og formen er stadig bedre. Mesteparten av æren for det gir han kona.

- Alt gikk merkbart bedre etter at jeg giftet meg i 2015. Da fikk jeg både bedre mat og mer energi, smiler Asbjørn Rugnes.