Skal bygge opp ny servitørutdanning i Agder

Publisert

Bilde av lokale restaurantdrivere og ansatte i opplæringskontor, fylkeskommune, Tangen videregående skole og NHO.

Vi satser sammen for servitørfaget! Fra venstre: Sindre Brastad (Smag & Behag), Anne Klepsland Simonsen (NHO Agder), Stian Tungland (Hos Moi/Strandhaven), Jeanette Galdal (Boen gård), Dagfinn Galdal (Boen gård), Ricardo Sousa (Radisson SAS Caledonien hotel), Lena Pedersen (Smag & Behag), Rune Egedal (Pieder Ro), Nina Slettebø (Tangen vgs), Tom Sætra-Pedersen (Mat Og Reiselivsbransjens Opplæringskontor), Synnøve Egedal (The Event), Kari Kleivseth (Agder fylkeskommune), Rolf Kristiansansen (Tangen vgs) og Geir Ropstad (Tangen vgs). Foto: NHO Agder

Lokale restauranter, opplæringskontor, fylkeskommune, Tangen videregående skole og NHO forener krefter for en større satsing på servitørutdanning i Agder. En god restaurantopplevelse handler om kvalitet i alle ledd fra kjøkken til servering.

Torsdag 25. april møttes lokale restauranter, opplæringskontor, fylkeskommune og videregående skole med mål om å få en satsning på servitørfaget i Agder. 

Knuser myter om servitørfaget
- En servitør er så mye mer enn en person som bærer tallerkener,  sier Rune Egedal, daglig leder i Pieder Ro.

 - Servitøren er nøkkelpersonen for at våre gjester får «det lille ekstra», sier Stian Tungland, daglig leder i Hos Moi og Strandhaven.

- Hos oss er det flere restaurant- og matfagelever som ikke har hatt en matopplevelse på en bedre restaurant, sier Stein-Kristian Dillevig, rektor på Tangen videregående skole. 

- Vi kan ha restaurant take-over med elever og lærlinger som inviterer foreldre og andre bekjente til en kveld hos oss, sier Lena Pedersen, restaurantsjef hos Smag & Behag i Kristiansand.

Fra ord til konkrete planer
Det var mange ideer og konkrete tips til hva som må på plass for å sikre en enda bedre servitøropplæring ved de videregående skolene i Agder. Blant annet ønsker restaurantbransjen å ha elevene ute i praksis en dag per uke i stedet for utplasseringsperioder på en uke av gangen. Det kom også opp idé om å ha speed-dates mellom bedrifter og foreldre under arrangementet Åpen skole. På den måten kan ungdomsskoleelever sammen med foreldre bli bedre kjent med læreplassmulighetene som finnes på restaurant- og matfag. Det kan trygge særlig foreldre når ungdom tar sitt utdanningsvalg.

Men aller først skal det arrangeres Tour de Servitør tirsdag 4. juni. Da vil førsteårselever på Restaurant- og matfag besøke restauranter i Kristiansand. Målet er å vise frem mangfoldet i servitørfaget.

I møtet deltok disse NHO-bedriftene:

  • Boen Gård v/ Dagfinn Galdal og Jeanette Galdal.
  • Radisson Blu Caledonien Hotel v/ Ricardo Sousa
  • Hos Moi v/ Stian Tungland
  • Mat Og Reiselivsbransjens Opplæringskontor v/ Tom Sætra-Pedersen og André Martins-Jørgensen
  • Smag & Behag v/ Sindre Brastad og Lena Pedersen
  • The Event v/ Synnøve Egedal
  • Thon Hotel Norge/Thon Hotel Parken v/ Svein Terje Greibesland
  • Strand Hotell Fevik v/ Bodil Langerak var påmeldt, men fikk dessverre ikke anledning til å delta

Har du spørsmål eller kommentarer om det videregående skoletilbudet i Agder? Ta kontakt med rådgiver Anne Klepsland Simonsen,  og telefon 452 81 996.