Nedgang i overnattingstrafikken i april

Publisert

Thon Hotel Alta.

Overnattingsbedriftene i nord hadde en nedgang i totaltrafikken på 6 prosent i april 2023 sammenlignet med april 2022. Nordland er omtrent på samme nivå som fjoråret, mens nedgangen er størst i Finnmark.

NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen er bekymret for at den norske trafikken fortsetter å gå ned. – Vi har sett denne utviklingen siden februar. I april er det yrkestrafikken som bidrar til den største nedgangen i gjester her nord. De høye flyprisene i nord er av de åpenbare grunnene til dette. Et godt flytilbud med hyppige avganger og overkommelige priser er avgjørende for å få økt trafikk fra det norske markedet. Det er positivt å registrere at det fortsatt er store forventninger til at både det norske og utenlandske feriemarkedet vil bidra til en god sommertrafikk i nord. Muligheten for unike ferieopplevelser kombinert med en svak norsk krone vil forhåpentligvis bidra til å styrke reiselivsbedriftene og arbeidsplassene i nord, sier Bjarmann-Simonsen.

Totaltrafikken

229 416 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i april 2023, er en nedgang på 15 490 overnattinger fra april 2022.  Dette innebærer en nedgang på 6 prosent, mens Norge totalt har hatt en nedgang på 3 prosent.

Utenlandstrafikken til Nord-Norge har økt med 2 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt økning i utenlandstrafikken på 13 prosent.

Antall norske overnattinger på overnattingsbedriftene i Nord-Norge har gått ned med 9 prosent i april sammenlignet med april 2022, mens Norge totalt hadde en nedgang på 7 prosent.

Hotell

Hotellene i Nord-Norge har hatt en nedgang i totaltrafikken på 7 prosent sammenlignet med april 2022, mens Norge som helhet har en nedgang på 1 prosent.

Utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge økt med 18 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 25 prosent.

Antall norske overnattinger på hotellene i Nord-Norge gått ned med 12 prosent i april sammenlignet med fjoråret, mens Norge totalt har en nedgang på 6 prosent.

Hotellene i Nord-Norge har en nedgang i losjiomsetningen på 2 prosent i april, mens Norge som helhet har en økning på 7 prosent.

Campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem

Campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en nedgang på 4 prosent sammenlignet med april 2022, mens Norge som helhet har en nedgang på 9 prosent.

Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har gått ned med 12 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en nedgang på 10 prosent.

Den norske trafikken til campingplassen og hyttegrendene i Nord-Norge er økt med 2 prosent fra 2022 til 2023, mens Norge som helhet har en nedgang på 9 prosent.

Oppsummering årets første fire måneder

Det har i årets første tre måneder vært 1 076 820 overnattinger i landsdelen, hvilket er 111 232 flere enn fjorårets antall. Dette er en økning på 12 prosent, mens Norge som helhet har en økning på 12 prosent.

Svalbard

Overnattingsbedriftene på Svalbard har en nedgang på 3 prosent sammenlignet med april 2022. Utenlandske gjestedøgn har økt med 12 prosent i april måned sammenlignet med fjoråret, mens norske gjestedøgn er gått ned med 10 prosent.

Om statistikken

April-statistikken ble publisert fra SSB tidligere i dag og er bearbeidet av Nordnorsk Reiselivsstatistikk – et prosjekt i regi av NHO Reiseliv Regionforening Nord-Norge. Se for øvrig www.ssb.no/statbank/list/overnatting for mer informasjon om utviklingen av samlet overnatting for regioner, kommuner og kommunegrupperinger.

Hovedpunkter i månedsstatistikken

Nord-Norge har en nedgang i hotellenes losjiomsetning på 2 prosent i april 2023 vs april 2022

Derav:

Nordland - 2 prosent

Troms + 7 prosent

Finnmark - 17 prosent

 

Svalbard + 5 prosent

 

Nord-Norge har en nedgang i antall totale overnattinger på 6 prosent i april 2023 vs april 2022, derav:

Nordland + 0 prosent

Troms - 7 prosent

Finnmark - 20 prosent

 

Svalbard - 3 prosent

 

Nord-Norge har en økning i antall totale utenlandske overnattinger på 2 prosent i april 2023 vs april 2022, derav:

Nordland + 9 prosent

Troms + 5 prosent

Finnmark - 9 prosent

 

Svalbard + 12 prosent

 

Nord-Norge har en nedgang totale norske overnattinger på 9 prosent i april 2023 vs april 2022, derav:

Nordland - 2 prosent

Troms - 12 prosent

Finnmark - 20 prosent

 

Svalbard - 10 prosent

 

“Nord-Norge har en økning på 12 prosent på hotell, camping, hyttegrender og vandrerhjem per april sammenlignet med fjoråret, mens Norge totalt har en økning på 12 prosent”.

 

Hotell, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem per april 2023

Hotell per april 2023

Regionstatistikk per april 2023


Totalt antall overnattinger_april 2019-2023.jpg

Totalt antall overnattinger_januar-april 2019-2023.jpg