God start på det nye året for overnattingsbedriftene i nord

Publisert

Båtsfjord Bygge Foto: Julia Kantojärvi, Båtsfjord Brygge.

Januar ble nok en god måned for overnattingsbedriftene i nord med en økning i totaltrafikken på 9 prosent sammenlignet med januar 2023. Norge som helhet har i samme periode hatt en økning på 5 prosent. Det er vekst i så vel utenlandstrafikken som i trafikk fra Norge, med unntak av at den norske trafikken fortsatt går ned i Finnmark og på Svalbard.

NHOs regiondirektør Sigrid Ina Simonsen er glad for at utenlandstrafikken viser en fin økning i alle fylkene og på Svalbard. Det er imidlertid bekymringsfullt at den norske trafikken til Finnmark og Svalbard har en negativ utvikling. Det er grunn til å tro at en svekket fastlandsøkonomi, samt begrenset flykapasitet med derav følgende høye billettpriser, er blant årsakene til dette. Til tross for en forventet god utenlandstrafikk de kommende månedene, gir kostnadsøkning og svekket kjøpekraft i viktige markeder grunn til usikkerhet om den videre utviklingen. Blant annet vil redusert aktivitet i andre næringer, som bygg- og anleggsbransjen, også kunne påvirke etterspørselen negativt i 2024. Dette medfører at vi går et spennende og kanskje mer krevende år i møte enn 2023. Reiselivsnæringen er viktig for landsdelen og vi håper at den positive utviklingen fortsetter, sier Simonsen.

Totaltrafikken

257 928 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i januar 2024, er en økning på 22 030 overnattinger fra januar 2023.  Dette innebærer en økning på 9 prosent, mens Norge totalt hadde en økning på 5 prosent. Nordland hadde størst økning i antall totale overnattinger med 16 prosent, mens Troms og Finnmark hadde en økning på hhv. 7 prosent og 3 prosent.

Utenlandstrafikken til Nord-Norge har økt med 10 prosent i januar måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt økning i utenlandstrafikken på 18 prosent. Finnmark hadde størst økning i antall utenlandske overnattinger med 24 prosent, mens Nordland og Troms hadde en økning på hhv. 18 prosent og 7 prosent.

Antall norske overnattinger på overnattingsbedriftene i Nord-Norge har økt med 9 prosent i januar sammenlignet med januar 2023, mens Norge er på samme nivå som fjoråret. Nordland og Troms hadde en økning i antall norske overnattinger med hhv. 16 prosent og 7 prosent, mens Finnmark hadde en nedgang på 5 prosent.

 

Hotell

Hotellene i Nord-Norge har hatt en økning i totaltrafikken på 11 prosent, mens Norge som helhet har en økning på 7 prosent. Nordland hadde størst økning med 17 prosent, mens Troms og Finnmark hadde en økning på hvh. 8 prosent og 5 prosent.

Utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge økt med 11 prosent i januar måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 18 prosent. Finnmark hadde størst økning i antall utenlandske overnattinger med 38 prosent, mens Nordland og Troms hadde en økning på hhv. 19 prosent og 7 prosent.

Antall norske overnattinger på hotellene i Nord-Norge har økt med 10 prosent i januar sammenlignet med januar 2023, mens Norge totalt har en økning på 4 prosent. Nordland og Troms har en økning på hhv. 17 prosent og 10 prosent, mens Finnmark har hatt en nedgang på og 5 prosent.

Hotellene i Nord-Norge har en økning i losjiomsetningen på 28 prosent i januar sammenlignet med januar 2023, mens Norge som helhet har en økning på 13 prosent. Troms har størst økning med 33 prosent, mens hotellene i Nordland og Finnmark har en økning på hhv. 24 prosent og 8 prosent.

 

Campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem

Campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en nedgang på 4 prosent sammenlignet med januar 2023, mens Norge som helhet har en nedgang på 5 prosent. Nordland har størst nedgang med 21 prosent, mens Finnmark og Troms har en nedgang på hhv. 13 prosent og 3 prosent.

Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har økt med 7 prosent i januar måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har økt med 18 prosent. Nordland og Troms har en økning med hhv. 16 prosent og 7 prosent, mens Finnmark  har en nedgang på 23 prosent.

Antall norske overnattinger på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge er på samme nivå som i januar 2023, mens Norge som helhet har en nedgang på 16 prosent. Nordland har en økning med 13 prosent, mens Troms og Finnmark har hatt en nedgang på hhv. 21 prosent og 3 prosent.

 

Svalbard

Overnattingsbedriftene på Svalbard har en økning på 40 prosent sammenlignet med januar 2023. Utenlandske gjestedøgn er økt med 109 prosent i januar måned sammenlignet med fjoråret, mens norske gjestedøgn gått ned med 18 prosent.

 

Om statistikken

Januar-statistikken ble publisert fra SSB tidligere i dag og er bearbeidet av Nordnorsk Reiselivsstatistikk – et prosjekt i regi av NHO Reiseliv Regionforening Nord-Norge. Se for øvrig www.ssb.no/statbank/list/overnatting for mer informasjon om utviklingen av samlet overnatting for regioner, kommuner og kommunegrupperinger.

 

Hovedpunkter i månedsstatistikken for januar

Nord-Norge har en økning i hotellenes losjiomsetning på 28 prosent i januar 2024 vs januar 2023

Derav:

Nordland + 24 prosent

Troms + 33 prosent

Finnmark + 8 prosent

 

Svalbard + 20 prosent

 

Nord-Norge har en økning i antall totale overnattinger på 9 prosent i januar 2024 vs januar 2023, derav:

Nordland + 16 prosent

Troms + 7 prosent

Finnmark + 3 prosent

 

Svalbard + 40 prosent

 

Nord-Norge har en økning i antall totale utenlandske overnattinger på 10 prosent i januar 2024 vs januar 2023, derav:

Nordland + 18 prosent

Troms  + 7 prosent

Finnmark + 24 prosent

 

Svalbard + 109 prosent

 

Nord-Norge har en økning i antall totale norske overnattinger på 9 prosent i januar 2024 vs januar 2023, derav:

Nordland + 16 prosent

Troms  + 7 prosent

Finnmark  - 5 prosent

 

Svalbard - 18 prosent

Hotell, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem per januar 2024

Hotell per januar 2024

Regionstatistikk per januar 2024

Totalt antall overnattinger_januar 2020-2024.jpg

Totalt antall utenlandske overnattinger_januar 2020-2024.jpg

Totalt antall norske overnattinger_januar 2020-2024.jpg