LO og NHO i nord: - Staten må jobbe tettere med Sør-Varanger

Foto: Moment studio / LO
- Tilbakemeldingene vi får fra bedriftene er alvorlige.
Foto: Moment studio / LO
- Tilbakemeldingene vi får fra bedriftene er alvorlige.
Siden den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar 2022 har Sør-Varanger, som grensekommune, merket restriksjonene mot Russland spesielt godt, og noen bedrifter har også måttet stenge.
- Tilbakemeldingene vi får fra bedriftene er alvorlige. Det blir mindre økonomi i omløp, marginene svekkes og det blir vanskeligere å finne risikovillig kapital. Nylig kunngjorde SAS at de legger ned kveldsruta mellom Kirkenes og Oslo neste vinter. Vi er bekymret for at samfunnet havner i en nedadgående spiral som det blir stadig vanskeligere å komme ut av, sier regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.
Hun roser regjeringen for dialogen med lokalsamfunnet, men påpeker at dette ikke har vært tilstrekkelig, og at situasjonen har forverret seg i stedet for å bli bedre.
- Vi må se på alt som kan skape aktivitet. Se på skatte- og avgiftssystemet, er det noe som kan gjøres med for eksempel med flypassasjeravgiften. Et godt flytilbud sikrer attraktivitet, mobilitet, kunder og logistikk/frakt, eksemplifiserer hun.
Leder for LO i Troms og Finnmark, Bjørn Johansen, mener det haster.
- Det bør sees på alle statlige investeringer. Kan man bidra til at noe fremskyndes eller igangsettes – for eksempel gruva eller samferdselsprosjekter. Hvilken type statlig aktivitet kan legges til Sør-Varanger, hva kan vi vedlikeholde av skip, hvordan kan bedrifter få oppdrag mot Forsvaret etc. Det blir nødvendig med en aktiv stat for å få opp aktiviteten. Hver stein må snus, understreker han.
Simonsen fremhever at tiltakene må gjøres i samarbeid med Sør-Varanger-samfunnet:
- Vi trenger snarest mulig tydelige grep som er forankret lokalt og som bygger på de lokale bedriftene sin virksomhet, kompetanse og behov. Bare sånn kan vi holde liv i lokalsamfunnene som utgjør bærebjelken i vår nasjonale sikkerhet, avslutter hun.
NHO Arktis representerer om lag 2300 medlemsbedrifter og nesten 28.000 årsverk i Troms, Finnmark og på Svalbard, mens LO Troms og Finnmark representerer rundt 44.000 medlemmer i offentlig og privat sektor i regionen.