Sjekkliste før julebordet

Publisert

Som kolleger skal man ta hensyn til kolleger og oppføre seg året rundt, skriver regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet og regionleder Iver Erling Støen i LO Innlandet.

Som kolleger skal man ta hensyn til kolleger og oppføre seg året rundt, skriver regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet og regionleder Iver Erling Støen i LO Innlandet.

Det er lurt å tenke og snakke gjennom hvordan man skal å ha det sammen på jobben, både i hverdag og fest.

Det er viktig hele året, men det er ekstra aktuelt nå som julebordsesongen står for døren. På julebord skal man ha det hyggelig sammen med kollegaer.

Som kolleger skal man ta hensyn til kolleger og oppføre seg året rundt. Som utelivsgjest er det svært viktig å ta hensyn til dem som jobber i restauranten og baren. De få gjøre jobben sin uten utidige kommentarer fra gjestene. #Metoo satte på dagsorden et veldig viktig tema som dessverre på ingen måte er nytt. Dette må jobbes med hver dag, hele året. Alle, både unge og gamle, har en selvsagt rett til en trygg arbeidsplass fri for trakassering.

Sammen med Arbeidstilsynet og Likestillings – og diskriminieringsombudet har NHO og LO laget fem punkter for å få bukt med trakasseringen mange opplever i arbeidslivet. Disse kan være nyttige å ha i bakhodet nå som det er julebordsesong.

  1. Forebygg uønsket oppførsel. Det beste tiltaket mot trakassering er åpenhet, at vi snakker om det og setter ord på det. Det må følges opp med klare rutiner for varsling og hvordan dette følges opp. Seksuell trakassering er ikke noe som bare skjer i julebordsesongen. Dette er en tematikk som må stå høyt på dagorden hver dag, hele året. Ansatte i bedrifter med klare retningslinjer har det tryggere på jobb. Har virksomheten tidligere hatt episoder med grenseløs oppførsel på julebordet, er det viktig å ta opp temaet før festen er i gang. Dersom problemet er knyttet til enkeltpersoner bør leder også ta en særskilt samtale med den det gjelder.
  2. La folk gjøre jobben sin. Husk at de som serverer dere og gjør det hyggelig for dere på julebordet er ansatte som er på jobb denne kvelden. De har rett på et trygt og godt arbeidsmiljø uten trakassering og krenkelser.
  3. Husk at du er på jobb. Når du er på julebord eller i andre sosiale sammenhenger med jobben gjelder de samme reglene som i arbeidshverdagen.

På julebord skal man ha det hyggelig sammen med kollegaer. Hvis du har det hyggelig på andres bekostning, er det ikke greit. Og heller ikke lov. Pass på alkoholinntaket. Hvis du ikke kan drikke alkohol uten å skape ubehag for andre, så kan du ikke drikke alkohol på julebordet.

  1. Vær tydelig som leder. Ledere har et særskilt ansvar for å sikre at festen er hyggelig for alle som deltar. Hvis du opplever at en kollega går over streken så si ifra med en gang, og forvent støtte fra leder og kollegaer.
  2. Si fra. Det er viktig at alle vet hvem de kan ta opp denne type opplevelser med. I tillegg til ledelsen vil både verneombudet og tillitsvalgte ha en viktig rolle. Dessuten vil bedriftshelsetjenesten kunne gi nyttig støtte og veiledning i vanskelige saker.

Er det én som opplever ubehag kan flere ha opplevd det samme. Ved å si fra kan en stoppe en ukultur.