Privat norsk eierskap er selve ryggraden i mange lokalsamfunn, og i Nordland er dette ekstra tydelig.
– Når bedriftene er lokalt eid, forblir mer av verdiskapingen i lokalsamfunnet. Overskudd investeres i nye arbeidsplasser, og eierne bidrar ofte direkte til lokalt idretts- og kulturliv. Det gir trygghet og utvikling der folk bor, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.
NHO og den nasjonale sammenslutningen Næringsforeningene i Norge står bak en felles kampanje for å vise hvordan formuesskatten i sin nåværende form rammer privat norsk eierskap, og hvorfor det er viktig å skille mellom utenlandsk og norsk eierskap når skattepolitikken utformes.
Særlig rammes norske private eiere som konkurrerer med utenlandske aktører som ikke betaler formuesskatt i Norge.
– Formuesskatten er en straffeskatt på det som ofte er lidenskapelig, langsiktig og lokal verdiskaping. Den rammer eiere uavhengig av om bedriften går med overskudd eller ikke, og trekker kapital ut av bedriftene. I sum undergraver eierbeskatningen evnen til å investere i nye arbeidsplasser og utvikling. I distriktene kan dette få alvorlige konsekvenser, sier Hansson.
Lokalt engasjement
Daglig leder i Fauske Næringsforum, Trine Stenvold, deler bekymringen:
– Stabile rammevilkår er avgjørende for næringslivets evne til å skape arbeidsplasser, investere og utvikle seg for en bærekraftig framtid. Vi ser også hva næringslivet bidrar med for å skape gode lokalsamfunn som folk ønsker å være en del av. Skal vi ha et næringsliv som ønsker å utvikle seg videre, må vi ha gode rammebetingelser som fremmer utvikling og stimulerer til investeringer, sier hun.
Stenvold understreker også betydningen av lokalt engasjement:
– Det er svært viktig å fremme viktigheten av støtten som lokalt næringsliv også bidrar med til lag og foreninger, og dermed spiller en sentral rolle for å fremme «bo- og blilyst» i små lokalsamfunn. Dersom det blir ustabile forhold for rammevilkår, er jeg engstelig for at dette også vil ramme både næringslivet på den ene siden, i tillegg til kultur, idrett og frivilligheten på den andre.
Store ringvirkninger
Også Ingvild Skogvold i Ranaregionen Næringsforening peker på verdien av lokalt eierskap:
– Lokalt næringsliv gir livskraftige samfunn. I 2027 åpner det en ny storflyplass på Helgeland. Det hadde ikke vært mulig uten store bidrag fra det lokale næringslivet. Lokalt eierskap gir trygge arbeidsplasser og store ringvirkninger til lokalsamfunn, idrettslag og kultur. Skattesystemet vårt bør bygge opp under lokal verdiskapning og eierskap, sier Skogvold.
Johnny Karlsen, styreleder i Vesterålen Næringslivssamarbeid, advarer mot at dagens skattesystem gir konkurransefordeler til utenlandske selskaper på bekostning av norske:
– Lokalt eierskap er avgjørende for verdiskapning, trivsel og utvikling i våre små lokalsamfunn – blant annet gjennom lokale innkjøp, viktige bidrag til lag, foreninger og kulturlivet. Et urettferdig skattesystem som gir utenlandskeide selskaper et fortrinn er en trussel mot dette som ikke er ønskelig, sier den tidligere banksjefen.
Frykter brems i veksten
I Brønnøysund peker daglig leder i Brønnøy Næringsforum, Bjørn Erik Jansen, på hvordan lokalt eierskap har vært avgjørende for store investeringer:
– Store investeringer innen biogass og havbruk er svært nær ved å bli realisert, og vil gi regionen en kraftig vekstimpuls gjennom om lag 300 nye direkte arbeidsplasser. Det skjer etter en betydelig innsats fra et næringsliv som har fokus på lokalt eierskap. Sømna Biogass ble etablert av lokale bønder og næringslivsaktører, mens Torghatten Aqua har jobbet utrettelig med en storstilt utbygging innen havbruk og landbasert oppdrett. Uten lokal forankring hadde man kastet kortene for lenge siden, minner han om.
Jansen mener formuesskatten svekker mulighetene for å få slike prosjekter realisert:
– Næringslivet trenger forutsigbare rammevilkår og egenkapital til å stå løpet ut i arbeidet med å skape arbeidsplasser. Formuesskatt kan hindre eller utsette investeringer og innovasjon, og den spiser av egenkapitalen.
Viktig sak inn mot valget
Næringsforeningene i Norge og NHO har de siste ukene gått sammen om å rette oppmerksomhet mot hvordan formuesskatten i sin nåværende form virker konkurransevridende og skadelig for privat norsk eierskap. Målet er å øke kunnskapen om hvordan eierskap henger sammen med verdiskaping, lokalsamfunn og investeringer, blant annet i forbindelse med valgkampen som så smått er i gang.
Norske private eiere står for majoriteten av eierskapet i nesten 85 prosent av norske foretak med ansatte. Tre av fire arbeidsplasser i bedrifter med norske eiere er koblet til eiere som bor i samme fylke. Dermed får eierskapet stor betydning for lokal utvikling, samfunnssikkerhet og fremtidens velferdssamfunn.
Når skattereglene svekker disse eierne, svekkes også ryggraden i norsk næringsliv, mener næringslivsorganisasjonene.