Næringslivet i Nordland møter økende utfordringer: Dyrtid og usikre markedsutsikter tynger bedriftene

Publisert

NHOs medlemsundersøkelse -markedsutsiktene utvikling gjennom 2023.

Den krevende økonomiske situasjonen er i ferd med å bite seg fast i næringslivet i Nordland. Bare 1 av 10 bedrifter tror på en bedring av situasjonen de neste seks til tolv månedene.

- Det er ikke bekmørkt, men det er ganske dystert. Vi ser nå en tydelig effekt av høyere renter og redusert kjøpekraft i økonomien, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.

NHO Nordland er med sine over 2000 medlemsbedrifter det største bedriftsfellesskapet i Nordland. I en fersk medlemsundersøkelse som er utført mellom 28. november til 5. desember, avsløres en økende bekymring:

Markedsituasjonen vurderes som svakere, og utsiktene for de neste seks til tolv månedene er mer pessimistiske sammenlignet med tidligere målinger.

- Aktivitetsveksten er laber. Folk har mindre å rutte med og det igangsettes få nye byggeprosjekter. Mange bedriftseiere opplever tynnere ordrebøker. Det er en situasjon vi må ta på alvor, sier Hansson.

Nedkjøling i markedet

I undersøkelsen rapporterer bare 22 prosent av respondentene i Nordland om en god markedssituasjon, noe som er en nedgang fra 26 prosent i november. Samtidig øker andelen som vurderer situasjonen som dårlig fra 22 til 29 prosent. Dette er en mer negativ vurdering enn landsgjennomsnittet, hvor 27 prosent ser situasjonen som dårlig.

Det er imidlertid markedsutsiktene for de neste seks til tolv månedene som bekymrer mest. Kun 12 prosent av respondentene i Nordland forventer en bedring, mens 37 prosent forventer en ytterligere forverring. Dette er en mer pessimistisk holdning enn i november, da 16 prosent forventet bedring og 34 prosent forverring.

Tøffest innen bygg og annlegg

Spesielt innen bygg og anlegg er situasjonen utfordrende. Bare 12 prosent av medlemmene i Byggenæringens Landsforening på landsbasis vurderer situasjonen som god, mens 45 prosent ser den som dårlig. I Norges Bilbransjeforbund rapporterer 43 prosent om en dårlig situasjon.

- I bygg og anlegg tror bare 1 av 20 bedrifter på en bedring det neste halvåret. Det er dramatisk. For å støtte bransjen kan myndighetene vurdere å fremskynde prosjekter som bygging av omsorgsboliger og vedlikehold av offentlig infrastruktur. Det kan bidra til å sette fart på sektoren og skape nødvendig aktivitet, sier Hansson.

Flere faktorer påvirker

Regiondirektøren understreker også viktigheten av å få kontroll på inflasjon og rentestigning:

- Flere bransjer begynner nå å føle en skikkelig støyt. Det er viktig med forutsigbarhet og et skatte- og avgiftstrykk som ikke hindrer vekst og investeringer. Til syvende og sist dreier dette seg om arbeidsplasser, sier regiondirektøren.

NHO Nordland bruker mye tid ute i medlemsbedriftene for å forstå situasjonen og bistå aktørene gjennom de utfordrende tidene.

- Vi støtter bedriftene våre så godt vi kan, tilbyr rådgivning for dem som sliter og jobber kontinuerlig med å styrke vilkårene for bedriftene våre.

Samtidig er det store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Offshore Norge, Finans Norge og i Fornybar Norge. Kun én landsforening har et flertall optimister – Offshore Norge. De øvrige bransjene har en overvekt av pessimister.

 

Du finner nøkkeltall om næringslivet og de månedlige medlemsundersøkelsen her (lenke)