NHO Nordland: Samferdselstilbudet i fylket i fare

Publisert

Regiondirektør Hans Christian Hansson håper bedriftene i Nordland skal få slippe flere opprivende kuttrunder innen kollektivtilbudet, men fylkeskommunens situasjon er alvorlig. Foto: Roar Wiik, NHO Nordland

NHO Nordland advarer mot at det fortsatt er stor usikkerhet rundt kollektivtilbud og samferdsel i fylket – tjenester som er avgjørende for bedrifter og lokalsamfunn.

– Nordland fylkeskommune har vært helt tydelig på at kostnadsveksten truer samferdselstilbudet. Når slike advarsler ikke følges opp tilstrekkelig, står både folk og bedrifter i fare for å bli skadelidende, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.

I sitt innspill til Stortingets finanskomité i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2025 peker NHO på at det nå varsles nedskjæringer i kollektivtrafikken som følge av høyere utgifter, som ikke kompenseres tilstrekkelig.

– Dette er særlig kritisk i distriktene, hvor tilbud som buss, ferger og hurtigbåt er helt nødvendig for både vareflyt, arbeidspendling og rekruttering, poengterer Hansson.

I notatet skriver Norges største bedriftsfellesskap at «NHO er bekymret for signaler om varslede rutekutt som følge av økte driftskostnader», og understreker at innskrenkningene vil svekke rammevilkårene for næringslivet.

Nordland fylkeskommune har på sin side sendt et tydelig og konkret innspill til Nordlandsbenken på Stortinget, hvor de uttrykker skuffelse over at den truende samferdselskrisen ikke er adressert i RNB.

I notatet fra fylkesrådet vises det til at mobilitetskostnadene er den største utfordringen i økonomien. Det trekkes frem et eksempel om at en ny fergekontrakt – selv med redusert kveldstilbud og uten nye krav til materiell – likevel innebærer en kostnadsøkning på 83,26 prosent.

Fylkesrådet advarer om at dersom stortingsflertallet ikke følger opp, vil samferdselstilbudet til innbyggerne og næringslivet i Nordland bli direkte rammet.

I tillegg til utfordringene innen kollektivtransport, har fylkesrådet regnet ut at Nordland står overfor et samlet vedlikeholdsetterslep på fylkesveiene på over 33 milliarder kroner.

Må tas på alvor

– Vi ser at fylkeskommunen virkelig forsøker å opprettholde tilbudet innenfor trange økonomiske rammer, og det har vi respekt for. Når de selv så tydelig sier fra om at situasjonen ikke lenger går opp, må det tas på alvor, sier Hansson.

Han viser til debatten om hurtigbåtkutt i vinter, en sak som engasjerte næringslivet sterkt langs hele kysten. 

– Det må være samsvar mellom ansvar og økonomi. Hvis fylkene skal opprettholde kollektivtrafikk i hele landet – også i områder med spredt bosetting – kan ikke staten fraskrive seg ansvaret. Overføringene må stå i forhold til behovene og de reelle kostnadene, understreker Hansson.

På lengre sikt mener han det også må vurderes strukturelle grep.

– Vi må våge å diskutere hvordan kollektivtransport organiseres og finansieres fremover. Samtidig må staten avstå fra nye fordyrende initiativ, som for eksempel kravet om nullutslipp for nye anbud de kom med i fjor høst. Dette reagerte vi skarpt på allerede på budsjettdagen, sier regiondirektøren.

NHO Nordland vil følge saken tett, og er i kontinuerlig dialog med både fylkesrådet og bedriftene.

– Stabile og forutsigbare transportløsninger er avgjørende for medlemsbedriftene våre, både for å kunne opprettholde konkurransekraft og fortsette å skape arbeidsplasser og aktivitet i hele fylket, sier Hansson.