Nordlendinger flest vender tommelen ned for juks i arbeidslivet

Publisert

Vann med soloppgang/solnedgang

En fersk spørreundersøkelse utført av Opinion for NHO-fellesskapet i Nord-Norge viser at hele 87 prosent av nordlendingene er lite eller svært lite villige til å akseptere at bedrifter bryter lover og regler i arbeidslivet.

Den tydelige dommen fra folket i nord setter tonen for et frokostmøte på Stormen bibliotek i Bodø fredag 26. januar. På sammenkomsten, som har fått tittelen «Seriøst arbeidsliv - hva står egentlig på spill når noen jukser?», treffes aktører fra alle sider av bordet for å diskutere viktigheten av ryddighet i arbeidslivet. 

– Tallene fra Opinion-undersøkelsen er en soleklar pekepinn på at folk i Nord-Norge verdsetter et seriøst arbeidsliv. Det er avgjørende at vi opprettholder og styrker dette engasjementet, spesielt i lys av at arbeidslivskriminaliteten blir stadig mer avansert og finner nye bransjer å operere i, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland. 

Arrangementet, som starter kl. 08.15 med frokost, kaffe og mingling, er en del av Innsikt Bodø, en nettverksarena for engasjerte aktører i by- og næringsutvikling i Bodø og omegn. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung vil også være til stede, i tillegg til Politiet, A-krimsenteret i Nordland og en rekke bedrifter. 

Anders Paulsen er seniorrådgiver i NHO Nordland og leder arbeidet med ryddighet i arbeidslivet i det største bedriftsfellesskapet i regionen. I spørreundersøkelsen, hvor et representativt utvalg på 500 personer har deltatt, merker han seg en viss forskjell mellom generasjonene. 

Det er oppløftende at et stort flertall av folk i Nordland, Troms og Finnmark vender tommelen ned for juks og useriøsitet. Likevel er det noe bekymringsfullt at en betydelig andel av den yngre generasjonen ser ut til å være likegyldige til arbeidslivskriminalitet. I aldersgruppen 18-29 år svarer 23 prosent verken/eller om de vil akseptere lov- og regelbrudd. I gruppen over 60 er derimot 76 prosent i svært liten grad villig til det, kommenterer Paulsen og legger til: 

Dette understreker behovet for kontinuerlig opplysning. Kanskje må vi også tenke nytt blant de yngste. 

Arbeidslivskriminalitet omfatter en rekke ulovlige aktiviteter som skatte- og avgiftskriminalitet, grove regnskaps- og bokføringsovertredelser og brudd på arbeidsmiljøloven. Handlingene har potensielt alvorlige konsekvenser for både arbeidstakere og lovlydige virksomheter, og bekjempelse av slike aktiviteter er avgjørende for å opprettholde et sunt og konkurransedyktig næringsliv. 

Vårt felles arbeid for et seriøst arbeidsliv er viktig for å sikre oppslutningen om velferdssamfunnet og konkurransevilkårene for de seriøse bedriftene. Gjensidig tillit, åpenhet og tett samarbeid på tvers av bedrifter og etater er nøkkelen for å bevare et arbeidsliv som fremmer vekst og velstand, verdiskapning og arbeidsplasser, sier regiondirektør Hans Christian Hansson. 

Innsikt Bodø er et samarbeid mellom: 

NHO Nordland, Bodø Næringsforum, BRUS, Nord universitet, Innovasjon Norge og Bodø kommune